Naslovnica Kultura Kazalište

A lijepo su nas već stari Grci upozorili...

Antigona je za redateljicu način da preispita svakog glumca na sceni, ali i svakog gledatelja u publici. Pri tome se služi medijem u mediju, pa tako videokamere snimaju i na TV ekrane prenose ono što nam možda u "običnom" kazalištu i promakne: jake emocije, dijaboličnost, izgubljenost...
13. travnja 2015. u 14:45 0 komentara 843 prikaza
antigona
Foto: zkm

Suvremeni svijet zapravo je deprimirajuće isti, gdje god pogledali. Argentina, Hrvatska, posve nevažno. Na toj razini funkcionira sjajan tekst drame #radninaslovantigona autorskog dvojca Jazmíne Sequeire i Luciana Delprata, koji je u ZKM-u režirala njihova zemljakinja Renata Carola Gatica, redateljica koja već godinama živi i radi u Hrvatskoj.

Teba danas i ovdje grad je iz reality showa u kojem Edipova djeca na društvenim mrežama raspravljaju o bremenu svoje obitelji. Antigona želi dokazati kako joj je umro brat, a Kreon je moćnik koji manipulira svijetom "čisteći" informacije i uvodeći smrtnu strahovladu u kojoj je predsjednik tek lutka... U argentinskom tekstu dovoljno je spomenuti selotejp i akumulatore i Teba postaje Hrvatska.

Brutalna istina na sceni postaje tako naš svijet i u njemu još jače odjekuje rečenica Jazmíne Sequeire u knjižici predstave: "...imamo grčke tragedije. Ne možemo reći da nismo upozoreni". To upozorenje savršeno je jasno u rukama redateljice: za nju je Antigona način da preispita svakog glumca na sceni, ali i svakog gledatelja u publici. Pri tome se služi medijem u mediju, pa tako videokamere snimaju i na TV ekrane prenose ono što nam možda u "običnom" kazalištu i promakne: jake emocije, dijaboličnost, izgubljenost...

Videoprijenose koje smo dosad gledali kao moćno oružje na stranim kazališnim gostovanjima sada imamo sjajno iskorištene i u domaćem kazalištu. I zbog toga tu predstavu treba vidjeti. S redateljicom su na njoj radili i sami autori drame, a tekst je prevela Nikolina Židek.

Cijeli autorski tim svoje je umijeće uložio da pojača glumački pogon. Sreten Mokrović je nezaboravni Kreont, Petar Leventić odličan u ulozi Izmene na Facebooku, tu su još i Vedran Živolić, Jasmin Telalović, Frano Mašković i Danijel Ljuboja, te mlada Anđela Ramljak kao strastvena Antigona u borbi za istinu.

>> Antigona se danas ne bori da pokopa brata već da otkopa istinu

Financije
HIF
Morate potrošiti BUDŽETE ZA EDUKACIJE? Ovdje pronađite najbolje programe!
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.