Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mjere Ministarstva

800 samostalnih umjetnika zatražilo novčanu potporu od Ministarstva kulture

Nina Obuljen Koržinek
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
VL
Autor
Denis Derk
15.04.2020.
u 18:19

Više od 800 umjetnika zatražilo je potporu od Ministarstva kulture za umjetnike koji profesinalno obavljaju samostalnu umjetničku djelatnost, a država im plaća doprinose. Potpore iznose 1.625. tj. 3.250 kuna.

Nešto više od 800 samostalnih umjetnika zatražilo je od Ministarstva kulture potporu od 1.625  tj 3.250 kuna neto. Riječ je o mjesečnoj potpori za samostalne umjetnike koji profesionalno obavljaju samostalnu umjetničku djelatnost i kojima se doprinosi plaćaju iz proračuna Republike Hrvatske, a pretrpjeli su štetu zbog mjera kojima se Hrvatska bori protiv korona virusa.

Prijave elektronskim putem pristižu i dalje, a svaku će evaluirati djelatnici Ministarstva kako bi vidjeli zadovoljava li samostalni umjetnik kriterije Ministarstva. 

U Ministarstvu navode da je ova mjera komplementarna s mjerom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za očuvanjem radnih mjesta, gdje se mogu javiti umjetnici koji su registrirani za obavljanje samostalne djelatnosti i sami plaćaju doprinose.

Nadalje, Ministarstvo kulture zajedno sa strukovnim udrugama osmišljava model za pomoć umjetnicima freelancerima na koje se donešene državne mjere ne odnose.

Ministarstvo kulture donijelo je i Odluku o odgodi izvršenja ugovorenih programa Javnih potreba u kulturi i uvjetima isplate sredstava za odobrene programe u posebnim okolnostima. Tom Odlukom su, tvrde u Ministarstvu, usmjerena programska sredstva prema samostalnim umjetnicima, honorarcima i freelancerima dok će svi već učinjeni troškovi programa prije donošenje mjera u suzbijanju epidemije biti priznati. Prema ranijim izjavama ministrice radi se o 70 milijuna kuna

U planu je i raspisivanje poziva na dostavu projektnih prijedloga „Umjetnost i kultura online“ koji će se financirati sredstvima Europskog socijalnog fonda (85 %) i Ministarstva kulture (15 %). Cilj poziva je povećanje socijalne uključenosti pripadnika ranjivih skupina sudjelovanjem u kulturnim i umjetničkim aktivnostima putem interneta te će prihvatljiva aktivnost biti priprema i provedba online participativnih umjetničkih i kulturnih radionica usmjerenih na socijalno uključivanje.

Poziv za kulturu on-line će biti objavljen u modalitetu otvorenog trajnog poziva, što znači da kako će prijave stizati tako će se obrađivati i Ugovarati s onim korisnicima koji prođu administrativnu provjeru i zadovolje kriterije, a natječaj će biti otvoren prema umjetničkim organizacijama i udrugama u području kulture i umjetnosti.

"Kako velika većina umjetnika već i sada proizvodi online sadržaj vjerujemo da će se ovim pozivom odgovoriti na potrebu građana za kulturom i umjetnošću unutra svojih domova ali i omogućiti umjetnicima da žive od svojeg rada te da nastave pridonositi borbi protiv epidemije konzumiranjem umjetnosti", vele u Ministarstvu kulturu. 

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Anonimus.
Anonimus.
19:36 15.04.2020.

Pa neka rade za opće dobro kao i ostali na birou koji primaju pomoć.

ST
stric2
19:35 15.04.2020.

....ako su plaćeni iz proračuna RH zašto ih se ne vodi kao uhljebljene državne službenike a ne kao nekakve samostalne umjetnike .... nikakve veze oni nemaju sa samostalnim radom .... .... od trenutka svoga prvoh udaha ( rođenjem ) ovii uhljebi su prikačeni na državnu sisu ..... država im plaća doprinose , staž , dodjeljuje državne stanove , povoljne nepovratne kredite da si izgrade vikendice ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije