Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

6. Šibenski plesni festival - poslastica za ljubitelje plesne umjetnosti

04. srpnja 2016. u 16:21 222 prikaza
Šibenski plesni festival
Foto: PR FOTO
Pogledajte galeriju 1/19

Šibenski plesni festival po šesti će put rasplesati građane i goste ovog starog grada.

I ovog ljeta plesači, plesni ansambli, koreografi kao i istaknute umjetničke organizacije iz Hrvatske i inozemstva predstavit će svoja ostvarenja na tri zasigurno najljepše pozornice na otvorenom : pozornici ispred šibenske katedrale Sv.Jakova - jedinstvenog spomenika kulture, uvrštenog u na popis svjetske baštine UNESCO-a, pozornici tvrđave Sv. Mihovila – proglašenoj kulturnom atrakcijom godine po izboru Hrvatske turističke zajednice, kao i na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku.

Prošle godine tijekom festivala Šibenik je posjetilo 300-tinjak plesača iz Hrvatske i inozemstva, a i ove godine možemo najaviti poslastice za ljubitelje plesne umjetnosti, kao i one koji će je tek zavoljeti.

Festival 25.srpnja u 21 sat, na tvrđavi Sv. Mihovila otvara balet HNK Split '5 do 12', koreografa Igora Kirova, s glazbom Kirila Džajkovskog.

O baletu '5 do 12':

Život je kocka koja se okreće i kotrlja, a nakon što padne - sami odlučujemo hoćemo li prihvatiti taj ishod. Živjeti u vremenu gdje se kocke bacaju ili padaju točno u 5 do 12, a ponekad i u 5 poslije 12, znači da trebamo uvijek biti spremni na sve. Upravo tako je i ovaj put u ovom plesnom svijetu kocaka i boja. Taj svijet izmaštao je koreograf Igor Kirov kao zamišljeno savršenstvo 12 kocaka u 12 scena s 12 plesača, no svjestan da svaki san o savršenstvu uvijek izmiče kao kula od karata te uvijek započinje nova igra '5 do 12'...

U životnoj igri, a katkad i igri života, izazvani smo različitim pokretačima i motivima. U plesnoj, pokrenuti smo ponajprije glazbom, u ovom slučaju pomno odabranom i strasno proživljenom glazbom Kirila Džajkovskog, kao ishodišnim koreografskim impulsom koji nas vodi u svijet kocaka ispunjenih bojama, prožetih energijom i otplesanih s ljubavlju.

Koreograf: Igor Kirov

Glazba: Kiril Džajkovski

Kostimograf: Aleksandar Noshpal

Scenograf: Matija Kovač

Balet majstor: Albina Rahmatullina

Izvođači:

Simona Caputo, Nikol Marčić, Katerina Kuznjecova, Gabriela Mede, Matea Milas, Sanja Bikić, Artjom Žusov, Remus Dimache, Romulus Dimache, Aleksandar Korjakovski, Ašatbek Yusupuhanov i Uroš Škaper.

Šibenski plesni festival | Autor : PR FOTO Foto: PR FOTO

Narednih dana u sklopu Šibenik Dance festivala nastupit će brojni i jedinstveni plesni umjetnici.

26.srpnja tako će na Strani B tvrđave Sv.Mihovil nastupiti flamenco plesači Mitja Obed i Saška Šašić s predstavom "Metamorphosis". Kao uvod u njihov program, nastupit će mlada performerica modernog baletnog izričaja u kombinaciji s fizičkim teatrom Anja Nikolić iz Beograda s performansom pod nazivom "INLY".

Iznimna solo plesačica i koreografkinja – Sigal Ziv stiže iz Izraela kao gošća festivala, te s plesom 'Eight red hearts'. Nastupa u petak 29.srpnja.

Ona je jedna od vodećih umjetnika u kategoriji etničkog plesa i pionir ove specifične plesne forme u Izraelu. Svojom plesnom tehnikom hipnotizira i oduševljava publiku diljem svijeta.

Posljednju večer festivala, u subotu 30.srpnja nastupa bračni par - ona izraelka, on splićanin – Limor Ziv i Ivica Bago. U izvedbi 'La Flor' plesat će neoklasičn balet i suvremeni ples.

Video teaser balet '5 do 12'.

Video Sigal Ziv

Hrvatski rukometni savez
RUKOMETNO LUDILO
Ajmo Kauboji! Kompletan vodič za praćenje utakmica rukometne reprezentacije
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene