Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U prva dva dana filmovi zanimljivih tema i manje zanimljive obrade

4. Zg Dox: Kako su Kinezi rastavili njemačku tvornicu

Kinezi u 'Gubitnicima i pobjednicima' rade marljivo, ali bez sjaja u očima
import
26.02.2008.
u 16:51

U ponedjeljak započeto 4. izdanje Zg Doxa, međunarodnog festivala dokumentarnog filma, otvoreno je filmom “Durakovo – selo budala” ruske redateljice Nino Kirtadze.

Favorit razočarao
Zbog nagrade za režiju na filmskom festivalu Sundance očekivalo bi se da je riječ o jednom od najatraktivnijih naslova u Zagrebu. U središtu zanimanja je način života u seocu kojim autoritativnom rukom vlada blagoglagoljiv sredovječni muškarac čiji je cilj obnavljanje velike, carske ili staljinističko-komunističke Rusije. Slučaj je zanimljiv, ali “Durakovo” tek neuredno grebucka po površini te previše toga ostavlja neobjašnjenim i nejasnim.

I konji ubijaju, zar ne?
U programu Kontroverzni Dox prvoga je dana prikazan američki “Zoo” Robinsona Devora, potaknut skandaloznim slučajem iz 2005. u kojem je inženjer Boeinga preminuo od posljedica spolnog odnosa s konjem.

Izveden u neočekivano poetično-sanjivom ugođaju, s minimumom senzacionalističkih poteza, uz igranofilmsko rekreiranje širih okolnosti koje su dovele do tragičnog događaja, “Zoo” nas djelomično upoznaje sa subkulturom zoofila, ali u konačnici jači dojam ostavlja temom nego izvedbom i sadržajem.

Drugoga dana u međunarodnoj je konkurenciji prikazan njemački “Gubitnici i pobjednici” Ulrike Franke i Michaela Loekena, dobitnik desetak nagrada na manjim festivalima. Dokumentarac sniman nešto više od godinu dana prati kako kineski radnici rastavljaju koksaru u njemačkom gradu Kaiserstuhlu da bi je prenijeli u Kinu, tamo sastavili i pustili u pogon.

Donekle jednoličan i bez sumnje predugačak, film je najbolji u trenucima kada zorno dočarava razlike prisilnih suradnika u mentalitetu, svjetonazoru i radnoj etici: pedantni i pomalo arogantni Nijemci idu na živce Kinezima, baš kao što Nijemcima na živce ide kineska sklonost improvizaciji i zaobilaženju propisa.

Iako filmotvorci nisu ni na čijoj strani, izrazi lica i opće držanje radnika jasno govore o tome koliko je nezadovoljan njemački radnik sretniji od nezadovoljnog kineskog radnika.


Pogledajte 'Rat/ples'

U sutrašnjem programu Zg Doxa najviše pažnje privlači američki “Rat/ples” Andree Nix i Seana Finea. Nominiran za Oscara i dobitnik nagrada publike na nekoliko festivala film prikazuje kako djeca stradala u građanskom ratu u Ugandi pronalaze trenutke sreće na nacionalnom natjecanju u plesu. Ratnom se tematikom bavi i hrvatski “Tri” Gorana Devića kojemu je ovo premijerno prikazivanje.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije