Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

29. Sa(n)jam knjige u Istri održat će se od 24. studenog do 3. prosinca 2023. u pulskom Domu hrvatskih branitelja, središnja tema „Život u oblacima“

Sa(n)jam knjige
11.09.2023.
u 11:08

„Ovaj Sajam posvećujemo nedavno preminulom profesoru Miroslavu Bertoši od kojeg ćemo se oprostiti na najljepši mogući način: predstavljanjem njegove posljednje knjige memoarskih zapisa „Trošenje života. Gdje li je život što ga izgubih živeći“ u prvom programu 29. Sajma, kaže Magdalena Vodopija, direktorica Sa(n)jam knjige u Istri.

Ususret 30. obljetnici, Udruga Sa(n)jam knjige stvara novu web platformu www.sanjamknjige.hr koja objedinjuje sve dosadašnje projekte.

Autor sanjarskog sajamskog plakata je višestruko nagrađivani dizajner Matko Plovanić.

Ovogodišnji, 29. Sa(n)jam knjige u Istri – Pulski festival knjiga i autora održat će se od 24. studenog do 3. prosinca u Domu hrvatskih branitelja u Puli, a središnja tema je „Život u oblacima“. Glavna programska okosnica je strip, kojeg će u Puli predstavljati eminentni inozemni i domaći autori i autorice. Kroz posvetu devetoj umjetnosti, na brojnim programima, književnim susretima i izložbama, Sajam će biti u znaku oblačića u koje autori stripa upisuju replike svojih junaka, a koje čitatelje baš na onoj tankoj crti, rubu između dva nacrtana kadra priče odvode u svijet mašte.

Upravo su mašta i kreativnost točke iz koje iznimno uzbudljiva tema 'Život u oblacima' ulazi u sve programe ovogodišnjeg Sajma. Dokazujući od svog prvoga dana da svijet - od svakodnevnice do društvene zbilje - može biti bolje mjesto uz maštu, kreativnu hrabrost i kritičko promišljanje, Sajam u svom 29. izdanju u punom smislu riječi živi svoj život u oblacima, a koji je zapravo u samim temeljima ove manifestacije. Stoga će se ove godine u Puli naši gosti - majstori stripa, književnici, teoretičari, filozofi, sociolozi, antropolozi, povjesničari, znanstvenici i umjetnici - posebno baviti temama nove utopije i eskapizma. Pripremljeno je oko stotinu različitih festivalskih događanja namijenjenih publici svih uzrasta: uz književne programe, tu su i vrhunske izložbe, performansi, koncerti i projekcije filmova. Kao i svake godine i predstojeći 29. Sajam knjige bit će velik i programski bogat. Ova će godina biti i u znaku 30. obljetnice Sajma koja će se dogoditi 2024., a tim povodom Sajam stvara novu web stranicu (https://www.sanjamknjige.hr), što je prvi korak ka objedinjavanju i dokumentiranju svih projekata Udruge. Na ovom mjestu bit će po prvi put dostupna i arhivirana bogata povijest Sajma.

Nove web stanice Sa(n)jma knjige u Istri kreativno i tehnički osmislila je mlada ekipa (Oleg Šuran, Aleks Aćimović, Vedran Crnobori, Helena Vodopija) koju predvodi urednik weba Emir Imamović – Pirke.

„Ovo je zapravo stvaranje platforme koja će objedinjavati sve projekte Udruge Sa(n)jam knjige u Istri: Sajam knjige, Monte Librić i Klub-knjižaru Giardini 2 i na taj ćemo način donekle odvojenim interesnim skupinama omogućiti da se upoznaju s ostalim projektima naše Udruge. Ujedno je to i zalog za budućnost. Naime, s novim web stranicama počela je i izgradnja tridesetogodišnje arhive Sajma knjige, kao i dokumentiranje nezavisne kulturne produkcije. To je i naš doprinos razvoju kulture sjećanja među mlađim generacijama i upoznavanje s ostvarenjima suvremene hrvatske, regionalne i svjetske književnosti u posljednjih trideset godina. Naše su web stranice dvojezične, donose informacije na hrvatskom i engleskom jeziku, što je posebno važno za predstavljanje hrvatskog i regionalnog književnog stvaralaštva u inozemstvu, kaže Helena Vodopija, asistentica urednika weba.

Autor ovogodišnjeg sanjarski nježnog plakata 29. Sa(n)jam knjige u Istri je pulski dizajner Matko Plovanić.

Zanimljivo je da je Matko, prvi put na Sajam došao još kao student prije 16 godina. Danas glavni dizajner Sajma počeo je kao tehničar, a nakon pet godina rada okušao se u dizajnu. Pod mentorstvom jednog od ključnih suradnika Sajma, nagrađivanog dizajnera Mauricija Ferlina, izradio je 2013. vizualno rješenje 19. Sajma knjige u suradnji s Viborom Juhasom. Iste godine postaje glavni dizajner Monte Librića - Festivala dječje knjige. Do 2023. godine radio je kao asistent dizajnera na Sajmu knjige, surađujući s Mauricijom Ferlinom na različitim vizualnim i prostornim rješenjima. Matko Plovanić ovogodišnji je dobitnik Posebnog priznanja Hrvatskog dizajnerskog društva za industrijski - produkt dizajn.

„Sajam je za mene Pula, odnosno odraz Pule kakvu priželjkujemo, kakvu volimo, kakve se sjećamo i kakva bi željeli da bude... Silina energije uloži se za vrijeme izgradnje i održavanja Sajma, tolika da imam osjećaj kao da gradimo Pulu ispočetka, ali barem na tih deset dana, to je ona Pula kakvu sanjamo ostatak godine“, kazao je Matko Plovanić ususret 29. Sa(n)jam knjige u Istri.

„Ovaj Sajam posvećujemo nedavno preminulom profesoru Miroslavu Bertoši, zasigurno najvećem povjesničaru Istre. Beskrajno će nam nedostajati nevjerojatni poznavatelj literature, vrhunski čitatelj, čovjek bezgranične mašte i neobičnog, uzbudljivog unutrašnjeg života. Nedostajat će nam Lector Ludens, čovjek sav sazdan od literature, koji se njome branio od banalnosti svijeta. Od velikog Miroslava Bertoše oprostit ćemo se na najljepši mogući način: predstavljanjem njegove posljednje knjige memoarskih zapisa „Trošenje života. Gdje li je život što ga izgubih živeći“ bit će otvoren program 29. Sajma knjige u Istri“ 24. studenog, izjavila je Magdalena Vodopija, direktorica Sa(n)jam knjige u Istri.

Uobičajeno, i ove će godine na Sajmu biti izloženi deseci tisuća naslova ponuđenih publici po posebno povoljnim cijenama.

Popis sudionika i sudionica, kao i detaljan sajamski program, bit će objavljeni uskoro na službenoj web-stranici i društvenim mrežama Sa(n)jam knjige u Istri (Facebook, Instagram).

Pokrovitelji Sajma: Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Pula, Istarska Županija, Zagrebačka banka d.d.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije