Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kultura

150. rođendan Bečke državne opere

Bečka opera
Foto: Snježana Herek
1/6
16.01.2019.
u 20:11

Bečki bal pod imenom "Sve je opera" održat će se 28. veljače.

Ovogodišnji tradicionalni bal u Državnoj bečkoj operi, koja proslavlja svoj 150. rođendan, održat će se 28. veljače, rekla je u srijedu voditeljica bala Maria Großbauer na konferenciji za novinare u Beču. Taj kulturni događaj austrijske prijestolnice tradicionalno okuplja austrijski državni vrh, uglednike iz političkog, gospodarskog, kulturnog i sportskog života i njihove goste iz inozemstva.

Bal u Bečkoj državnoj operi, pod geslom „Sve je opera“, otvorit će uz fanfare, austrijsku i europsku himnu 144 debitanata, mladih plesnih parova iz 13 zemalja te baletni ansambl i orkestar ove diljem svijeta poznate operne kuće. Na svečanom programu otvorenja 63. Opernballa su djela Rossinija, Puccinija, Arditia i Johanna Straußa sina, a zvijezda večeri biti će ruska operna diva s austrijskom putovnicom Anna Netrebko, kojoj je to treći nastup na bečkom balu bogatih i moćnih.

Uz solo nastup, Netrebko će nastupiti i sa svojim suprugom Yusufom Eyvazovim, kojem je to premijerni nastup na bečkom Opernballu. Glazbenim izvedbama ravnat će talijanski dirigent Marco Armiliato. Plesnu koreografiju za svečano otvaranje bala, napravljenu u znaku jubilarnog 150. rođendana Bečke državne opere te popularnu ponoćnu kvadrilju potpisuju voditelji plesne škole „Santner“ iz Gornje Austrije, koji su također debitanti.

- Jako se veselimo nastupu Anne Netrebko, koja je posebno vezana uz našu opernu kuću - rekao je direktor Bečke državne opere Dominique Meyer. Prema Meyerovim riječima ulaznice za bal već su odavna rasprodane, a na balu se očekuje 5150 gostiju od ukupno 7.230 osoba, koliko će ih biti na balu. Kako su izvijestili austrijski mediji, organizatori Opernballa, kojega još nazivaju i „bal svih balova“ očekuju ove godine zaradu od oko 1,1 milijun eura.

Najjeftinija ulaznica stajala je 350 eura, a loža od basnoslovnih 13.300 do 23.600 eura. Bečku državnu operu, pretvorenu 28. veljače u jedinstveno plesalište za jednu noć, krasiti će 50 tisuća cvjetova, te 165 cvjetnih aranžmana za lože i 480 za stolove. Cjelokupni glazbeno-scenski spektakl izravno će prenositi austrijska radio televizija ORF.

VIDEO - Grmoja kaže da je Plenković nasrnuo na njega

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije