Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

11. Festival Miroslav Krleža

Festival Miroslav Krleža
30.06.2022.
u 14:08

1.7. - 7.7.2022. - Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu; Ilica 85 (dvorište)

Ovogodišnje izdanje Festivala Miroslav Krleža svečano se otvara u petak, 1. srpnja 2022. u 21 sat monodramom „Sjetite me se 2022.” u dvorištu Akademije likovnih umjetnosti, Ilica 85.

Goran Matović, autor i ravnatelj Festivala Miroslav Krleža, ujedno i dramski umjetnik, čekao je 2022. godinu kako bi odao počast svom velikom sugovorniku koga je upoznao kao student davne 1973. Naime, nekoliko dana nakon premijere svoje monološke freske „Pir iluzija” građene od fragmenata Krležine poezije i proze, Matović je bio pozvan na Gvozd. Krleža ga je želio upoznati. Sastali su se dvadesetak puta. U njihovom posljednjem susretu Krleža je rekapitulirao 20. stoljeće. Portretirao je suvremenike i fenomene polemično i duhovito. Iznenada je prekinuo monolog, prekrio lice rukama kao na Vaništinu portretu, uzdahnuo i rekao: „Sjetite me se 2022.” To su bile njegove posljednje riječi.

„Svaki dan, prolazeći uvijek istim zagrebačkim ulicama, sjećam se Krleže, njegova mudrog, živog i temperamentnog govora. Jednako vehementno pisao je i govorio. Često je mijenjao raspoloženja, pa je i njegov govor bio silno dramatičan. Scenska kompozicija Sjetite me se 2022. građena je od sjećanja na susrete s velikim piscem, fragmenata Krležina opusa, žive glazbe i tonskih zapisa Krležina glasa. Sve se ponavlja. Što je drama svijeta žešća, Krležin  govor je življi i aktualniji.  Neodvojiv od zagrebačkih veduta, pisac melankoličnih ugođaja i veliki osamljenik na vjetrometini, Krleža daje Zagrebu osebujan i neponovljiv ton, maštovitost vizionara i strast rođena buntovnika. On je naše veliko, živo ogledalo u kojem se neprekidno ogledamo.”
Goran Matović

Matovićev glazbeni (su)borac na violončelu je Stanko Kovačić, pod dirigenskom palicom Krešimira Dolenčića.

„Znam...trebalo bi živjeti slobodno, kao što žive majmuni po tropskim šumama!Živjeti je dosadno ako čovjek ne živi slobodno i inteligentno...” Miroslav Krleža (fragment iz monodrame)

Ne propustite ovu krležijansku poslasticu koja je na programu 11. festivala Miroslav Krleža 1. i 2. srpnja 2022.

Krleža je idealan kroničar Hrvatske, Europe i svijeta. U fokusu ovogodišnjeg festivala je Krleža danas. U nedjelju 3. srpnja 2022. Dragan Despot izvodi monodramu Na rubu pameti, 4. i 5. srpnja vraćate se u Krležine nježne godine predstavom Djetinjstvo u Agramu (režija Senka Bulić), a 6. i 7. srpnja Krleža susreće svog ludističkog suvremenika Ionesca u predstavi Ćelava Leda (režija Sara Stanić).

Popratni (dnevni) program 11. festivala Miroslav Krleža predstavlja vam izložbu (Dijalozi – Krsto Hegedušić / Miroslav Krleža (4. srpnja u 19h, Nacionalni muzej moderne umjetnosti), program Sjećanja Krležinih suvremenika (Slobodan Šnajder, 2. srpnja u 12h, Kolding), spektakularnu vožnju otvorenim busom po Krležinim zagrebačkim adresama (3. srpnja od 17 – 20h), izložbu Krležinih rukopisa Iz autorova pera (5. srpnja u 12h, NSK) i na kraju, tradicionalni Doručak kod Krleže (7. srpnja u 7h, Kavkaz) kao gastronomsko nadrealistička proslava Krležina 129. rođendana (dress code – bijelo)

Festival Miroslav Krleža gubi prostore i nalazi nove. Putuje i seli se kao sretni „nomad ljepote“. Ima grad planet koji se u raznim gradskim točkama otvara magijom Krležina izvanvremenskog govora. Usprkos još uvijek ranjenom Zagrebu, globalnoj krizi, ratu, hladnom ratu, strahu koji je preplavio svijet, vraćamo se Krleži kao našem velikom sugovorniku koji je i o drami današnjeg svijeta već bio pisao. Krležina opomena se nije čitala niti pročitala.

Ulaznice za 11. festival Miroslav Krleža moći će se kupiti on line putem Ulaznice.hr ili na blagajni Festivala pred ulazom u dvorište Akademije likovnih umjetnosti sat vremena prije početka svake predstave (20 – 21h)

Sve informacije na teatar.poezije@yahoo.com ili na 095 353 7172 (Irena Šekez Sestrić, protokol i odnosi s javnošću Festivala Miroslav Krleža)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije