Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rezultati HAVC-a

11.000.000 kuna za dugometražne filmove Igora Jelinovića, Vanje Vascarca i Hane Jušić

Sandra Simunovic/PIXSELL
14.06.2021.
u 14:01

Objavljeni su rezultati prvih i drugih rokova Javnih poziva HAVC-a u 2021. godini, o čemu su odluke donesene na online sjednici Hrvatskog audiovizualnog vijeća održanoj u ponedjeljak

Objavljeni su rezultati prvih i drugih rokova Javnih poziva HAVC-a u 2021. godini, o čemu su odluke donesene na online sjednici Hrvatskog audiovizualnog vijeća održanoj u ponedjeljak.

Na Javni poziv za dodjelu sredstava za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva u kategoriji proizvodnje debitantskih dugometražnih igranih i dugometražnih igranih filmova, stigle su ukupno 32 prijave, a sredstva su odobrena za tri projekta u ukupnom iznosu od 11.000.000 kuna.

Riječ je o filmovima "Koke" Igora Jelinovića, "Blok 62" Vanja Vascarac i "Bog neće pomoći" Hane Jušić.

Umjetnički savjetnici Pavlica Bajsić Brazzoduro, Danilo Šerbedžija i Zdenka Gold ustvrdili su u obrazloženju, da bi se prvi rok natječaja ove godine mogao svesti pod nazivnik bogatstvo, jer su se čitajući dokumentaciju susreli s bogatstvom tema, od poslijeratnih, ratnih, predratnih, početka prošlog stoljeća, budućnosti, ljubavi, patnje, izbjeglica, migranata, ubojstava, ali i s bogatstvom filmskih vizija.

Scenarij filma "Koke" ocjenjuju kao jedan od najkvalitetnijih scenarija na natječaju, njegova je radnja autorova autobiografska priča, a i redateljska koncepcija je bila u samom vrhu prijava.

Vjeruju da bi taj film, koji govori o sukobu oko nekretnina u obitelji, što je problem pogotovo prisutan u Dalmaciji odakle je i redatelj, mogao privući širu publiku jer obiluje duhovitim situacijama.

Drugi debitantski film "BLOK 62" smješten je u 1962. godinu, u betonsku stambenu utopiju pod tim nazivom, gdje se useljavaju agent UDBE s trudnom suprugom kako bi istražio okolnosti samoubojstva kolege Udbaša i heroja NOB-a.

"U jasno preuzetom žanru psihološkog trilera s elementima horora, tematski ovaj scenarij otvara pitanja kolektivne memorije, suočavanja s prošlošću, odnosa zajednice prema pojedincu i pitanje svih pitanja: koje su granice osobne odgovornosti", napominju umjetnički savjetnici.

Za projekt "Bog neće pomoći" Hane Jušić kažu da je scenaristički, redateljski te produkcijski gledano, najkvalitetniji na natječaju, s izuzetno dobro napisanim i inteligentnim scenarijem na kojemu se vidi dugogodišnji rad i sudjelovanje na scenarističkim radionicama u Torinu i Cannesu.

"Ovaj film odmah izmiče iz kalupa činjenica da su glavni pokretači radnje žene. Teresa kao protagonistkinja koja nosi priču i Milena, odbačena osvetnica, ignorirana od zajednice, neudana i nedostojna drugih", ocijenili su.

"Iako je vremenski arhaičan, smješten na početak 20. stoljeća, ovaj scenarij je izuzetno moderan. I nakon više od sto godina žena u zajednici se nije do kraja ispunila ako nije majka i supruga poput odbačene Milene", dodali su.

U kategoriji proizvodnje kratkometražnih i dugometražnih dokumentarnih filmova sredstva su odobrena za jedanaest projekata u ukupnom iznosu od 2.960.000 kuna.

Po riječima umjetničke savjetnice Morane Ikić Komljenović, tematski, projekti pristigli na ovaj poziv ukazuju da autori i autorice svoj fokus usmjeravaju na biografske prikaze, preispitivanje i reinterpretaciju nedavne povijesti, ali biraju i suvremene teme te se bave relevantnim društvenim fenomenima. 

Od dugometražnih dokumentaraca sufinancirat će se "RokOtok" Igora Bogdanovića, "Tišina pustinje - Dnevnik iz El Shatta" Ivana Ramljaka, "Tihi skitnica" Zdenka Jurilja, "Budi realan, traži nemoguće" Vanje Juranić i "Snovi o El Doradu" Alana Stankovića i "Roditeljstvo" Katarine Zrinke Matijević.

Od kratkometražnih dokumentarnih projekata odabrani su "Drveni delfin" Bernardina Modrića, "Škola hodanja" Jelene Novaković, "Motel" Filipa Mojzeša i "Dokument" Mateja Merlića, "Put su ljudi" Tomislava Krnića.

U kategoriji proizvodnje animiranih filmova sufinancirat će se šest kratkometražnih projekata u ukupnom iznosu od 1.820.000 kuna. "Riječ je o zaokruženim, čistim i jasnim filmovima koji će svoj put osim na svjetskim filmskim festivalima lako pronaći i na ostalim audiovizualnim platformama", ocijenio je umjetnički savjetnik Božidar Trkulja.

To su "Dječak" Frane Petruše, "Dnevnik snivanja" Irene Jukić Pranjić, "Crni dim slutnje" Damira Šuše, "Glazbene čarapice" Ane Horvat, "Putovanje" Mirele Ivanković i "Leptir" Sunčane Brkulj.

Za poticanje razvoja scenarija i razvoja projekata dugometražnih igranih filmova sredstva su odobrena za 22 projekta, za poticanje razvoja scenarija i razvoja projekata dugometražnih dokumentarnih filmova njih jedanaest, a za poticanje razvoja scenarija i razvoja projekata animiranih filmova četiri projekta.

Na Javni poziv za manjinske koprodukcije pristiglo je 36 prijava, razmatrano ih je 35, a za za sufinanciranje je predloženo njih pet u ukupnom iznosu od 1.850.000 kuna. 

Na drugom roku Javnog poziva za komplementarne djelatnosti – programi međunarodne suradnje, sredstva su odobrena za osam programa u iznosu od 126.678,67 kuna. 

Ključne riječi

Komentara 3

HE
Herceg56
14:27 14.06.2021.

Koliko je dobio gospodin Sedlar?!

CA
cavecanem
15:10 14.06.2021.

10.000 kuna po gledatelju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije