Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25.10.2013. u 12:00

Kada bi ministar poljoprivrede znao opisati strategiju ruralnoga razvoja Hrvatske kao što sisačka županica zna opisati karakteristike svog automobila, Hrvatska bi za agrar iz proračuna EU mogla uzeti 332 milijuna €

Želimo sljedeće: automobil čija je godina proizvodnje 2013. Obavezno automatski mjenjač s minimalno sedam brzina. Najmanja snaga mora biti 150 kW, a minimalni međuosovinski razmak mora biti 2900 mm. Ispod toga nema šanse. I naravno. Radio s CD-om i MP3 playerom. S minimalno 10 zvučnika.” Tako jedne novine prenose natječaj za novi službeni automobil koji je naručila sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel. Na natječaju je pobijedio Porsche leasing, a ta specijalna narudžba “audija A6”, kojoj će proizvođač iz Europske unije s veseljem udovoljiti, županiju će koštati 433.000 kuna.

Doista treba odati priznanje socijaldemokratskoj brizi županice Lovrić za svoju osjetljivu, ali ljupku stražnjicu, i za svoj opći komoditet i užitke u automobilu, brizi potkrijepljenoj stručnim poznavanjem tehničkih pojedinosti o željenom vozilu. Bilo bi i za zemlju i za socijaldemokraciju u cjelini mnogo bolje kad bi se i drugi SDP-ovi dužnosnici ugledali u marljivu županicu. Na primjer, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Da on zna opisati strategiju ruralnoga razvoja Hrvatske kao što Marina Lovrić zna opisati karakteristike automobila koji je potreban za njezinu udobnu vožnju, Hrvatska bi za svoj agrar iz proračuna EU 2014. godine mogla uzeti 332 milijuna eura. Ali ne zna, pa će vješta županica iz EU za hrvatski novac, za novac županijske sirotinje, dobiti svoj “audi A6” sa svim obilježjima koja je precizno i učeno podastrla, a Jakovina će se i te kako morati potruditi da dobije makar nešto od europskog novca predviđenog za Hrvatsku, pa makar taj novac bio i iz goleme članarine koju naša zemlja plaća Bruxellesu.

Naime, na osam je stranica ovih dana iz Europske komisije ministru poručeno kako mu je nacrt prijedloga strategije ruralnog razvoja – popis želja bez pokrića. Kad pročitate prigovore EK Jakovininu nacrtu, po onome što u njemu nema pitate se – pa što ima? Nema, na primjer, analiza i procjena u pojedinim sektorima ni potencijalnih korisnika, po kojima bi se ulagalo u hrvatski agrar. Ruralna područja čini sve što je izvan Zagreba, a u EK se pitaju – zar i gradovi koji imaju više od 100.000 stanovnika, kao što su Split, Rijeka i Osijek? Nejasne su brojke o produktivnosti hrvatske poljoprivrede i analiza broja zaposlenih. Start-up potpore za mlade poljoprivrednike i razvoj malih gospodarstava nisu među prioritetima, kao što nisu prijenos znanja i informacija. Nema ruralnog razvoja ne pomogne li vlada seljacima da budu solventni i pokriju tekuće poslovanje i kredite, poručuju iz EK. I tako dalje.

Psihološki gledano, treba razumjeti ministra Jakovinu. Njegova supruga sa sedam, osam tisuća eura plaće u Europskom parlamentu i on s dvije, tri tisuće eura u Vladi, dakle, ukupno s više od 10.000 eura, dosegli su vrlo visoke europske standarde. Nekako i ne priliči da on sada tako detaljno kao Marina Lovrić svoj automobil razrađuje potrebe seljaka i bije bitku za novac iz europskih fondova koji bi pomogao tim bukačima koji ga vrijeđaju po cestama uvredama grubljim od zvuka motora njihovih traktora. Uostalom, zašto se i on ne bi prepustio dužnosničkim užicima kao i Lovrićka koja svojim šeikovskim “audijem” jurca po pustoši županije u kojoj ima 20.000 nezaposlenih!?

Možda će netko onako ponizno, zastrašen surovom bahatosti premijera Milanovića i ministra Linića, upitati te prvake Vlade ne bi li prije najava novog poreznog i inog guljenja sirotinje mogli izračunati koliko se milijardi novca iz državnog proračuna potroši na nepojmljivu raskoš njihovih dužnosnika (u kakvoj ni sami ne zaostaju!) i koliko će se milijardi izgubiti zbog nesposobnosti da iz fondova EU uzmemo što nam pripada!? Nikad oni to neće učiniti, jer bi ih taj izračun razotkrio. A i zašto bi kad imaju obilje zabave za narod: ćirilica gore pa dolje, gore pa dolje, lex Perković gore pa dolje, gore pa dolje, Sanader, Sanader, pa opet Sanader, Kalmeta, Kalmeta pa opet Kalmeta. Hrvatska socijaldemokracija? Industrija zastora za svoja zla i nesposobnosti.

>> Marina Lovrić Merzel za tri auta plaća 680.000 kuna!

>> Kojić ljutit: Zagrepčani daju novac, a župani ga troše na skupe Audije

Komentara 2

ČA
ČanLi
09:05 03.11.2013.

Nije tu ništa čudno jer nakon tri godine gospođa će auto otkupiti za sitnu lovu!!!

Avatar navijač
navijač
16:15 05.11.2013.

Mirovine smanjuju,a kupuju luksuzne aute .Tako nisu pričali u kampanji .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?