Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USPJEH VARAŽDINSKIH UMJETNIKA

Krleža osvojio zemunsku publiku

29.05.2009.
u 18:43

Snažnim petominutnim pljeskom publika zemunskoga Teatra Madlenianum ispratila je gostovanje HNK Varaždin i predstavu “Vučjak” Miroslava Krleže u režiji Ivice Kunčevića. U Srbiji se rijetko postavljaju Krležini naslovi, a zanimanje novinara na konferenciji i publike u dvorani bilo je veliko upravo zbog djela Miroslava Krleže.

Strah da će priča o intelektualcu koji u jeku Prvog svjetskog rata napušta novinsku redakciju i odlazi za seoskog učitelje pa se tamo susreće s kriminalom, zemunska je publika odlično razumjela i prihvatila. Prvi dio pratili su netremice u snažnoj pozornosti, eksplozije smijeha bile su na posve neočekivanim mjestima u drugom dijelu.

Razgovarajući poslije s publikom. ustanovili smo da ih je osobito oduševio prizor sna i plesni završetak predstave, što je autorski komentar redatelja, posve vjeran Krleži. Slavica Hinić, glasnogovornica Bitefa, osobito je fascinirana plesnim točkama.

Jučer je na vrhu stranice beogradska “Politika” objavila veliku fotografiju iz predstave i izuzetno pohvalan prikaz, s naglaskom na Krležin genij i na vrsnog redatelja, koji je dosad četiri puta režirao u Beogradu. Barbara Rocco, Ljiljana Bogojević, Robert Plemić, Stojan Matavulj i drugi posve su iskoristili veliku pozornicu s najsuvremenijom opremom.

Teatar Madlenianum prva je privatna operna kuća u jugoistočnoj Europi. To znači da djeluje posve samostalno, bez dotacija. Najmodernija pozornica, petstotinjak mjesta u dvorani... Vlasnica Madlen Zepter (Janković) srdačno je čestitala ravnateljici HNK Jasni Jakovljević. Uzvratno, zemunska monoopera “Ana Frank” gostuje u Varaždinu 4. lipnja.

“Vučjak” je pratila i delegacija našega veleposlanstva u Beogradu na čelu s Ines Vidović Pacek, atašeom za kulturu. Ona dogovara gostovanje “Bacača sjenki” na Bitefu, kaže kako je Beograd oduševljen nedavnom izložbom dizajnerskog dvojca Bruketa i Žinić. Na odlasku darovana nam je knjiga drama Mire Gavrana, lani otisnuta i objavljena u zemunskom “Mostartu”. Urednik je Milan Mađarev. Svih je pet drama tiskano u izvornom obliku.

Želite prijaviti greške?