Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Kriza sve intenzivnija, MMF-u treba novac

17.11.2008.
u 12:47

Dok najveća svjetska gospodarstva klize u recesiju, MMF je danas objavio kako mu je potrebno još najmanje 100 milijarda dolara kako bi mogao pomoći državama koje su najviše pogođene financijskom krizom.

Japan je skliznuo u prvu recesiju u zadnjih sedam godina, zabilježivši u trećem tromjesečju, drugom zaredom, pad gospodarstva za 0,1 posto. Eurozona je prošli tjedan također službeno ušla u recesiju, Britanija i SAD su na rubu recesije, a rast kineskog gospodarstva usporava se.

Najveće britansko udruženje poslodavaca objavilo je danas procjenu da bi broj nezaposlenih do 2010. mogao porasti na gotovo tri milijuna, a da će u idućoj godini tamošnje gospodarstvo zabilježiti najveći pad u posljednja dva desetljeća.

Francuska središnja banka objavila je, pak, da će tamošnje gospodarstvo u četvrtom tromjesečju zabilježiti pad od 0,5 posto, nakon što je zamalo izbjeglo recesiju rastom BDP-a od "mršavih" 0,1 posto u prethodnom tromjesečju.

Američko je gospodarstvo u recesiji, no treba pričekati siječanj da podaci to i službeno potvrde. U međuvremenu, istraživanje Nacionalnog udruženja poslovnih ekonomista (NABE) pokazuje da bi bruto domaći proizvod (BDP) u SAD-u u četvrtom tromjesečju mogao pasti 2,6 posto, nakon što je u trećem kvartalu pao 0,3 posto.

Američki Kongres počet će danas raspravu o mogućem spašavanju posrnule američke automobilske industrije. Raspravljat će o pomoći teškoj 25 milijarda dolara za detroitsku trojku. Međutim, sve je više naznaka da će se kriza iz automobilske industrije proširiti i na dobavljače dijelova.

Traže se različita rješenja. U Europi njemačka vlada iskazala je spremnost da pregovara s Opelom, koji u vlasništvu General Motorsa, o pomoći. No, nije spremna dati bjanko ček cijeloj industriji koja trpi zbog financijske krize. Njemačka kancelarka Angela Merkel danas bi se trebala sastati s predstavnicima Opela. Na desetke tisuća radnih mjesta izravno i neizravno povezan je u Njemačkoj s tom kompanijom.

Kriza nije poštedjela ni najvećega svjetskog proizvođača automobila, japansku Toyotu. Rejting agencija Fitch priopćila je da bi mogla smanjiti Toyoti rejting zbog globalnog usporavanja i snažnog jena. Kao obrazloženje navela je "nezabilježene izazove u automobilskoj industriji". Toyota je jedna od rijetkih kompanija koja ima vrhunski rejting od tri A.

U međuvremenu, izvršni direktor MMF-a Dominique Strauss-Kahn izjavio je za BBC da će ta organizacija vjerojatno trebati još najmanje 100 milijarda dolara dodatnih fondova u idućih šest mjeseci kako bi pomogla državama da se izvuku iz gliba.

MMF je tijekom vikenda dogovorio s Pakistanom hitan zajam od 7,6 milijarda dolara kako bi ta zemlja ublažila krizu u bilanci plaćanja te utrla put cjelovitijem planu spašavanja gospodarstva.

U nedjelju je, pak, Island konačno postigao sporazum s nekoliko članica Europske unije o tome kako obeštetiti na tisuće stranih štediša čiji su štedni ulozi zamrznuti na računima posrnulih islandskih banaka. Dogovoreno je da će mali i veliki štediše iz inozemstva dobiti otprilike 20.000 eura po računu.

Time će posebno biti zadovoljni britanski štediše, od kojih je čak 300.000 tisuća, što je jednako cijeloj populaciji Islanda, imalo na računima u posrnuloj banci Icesav oko četiri milijarde funta štednje.

Time se utire put dobivanju MMF-ova zajma vrijednog šest milijarda dolara za tu krizom vrlo teško pogođenu zemlju.

Vijest o skliznuću Japana u recesiju spustila je danas na azijskim tržištima cijenu nafte ispod 56 dolara za barel. Ulagači, naime, strahuju da će globalno gospodarsko usporavanje utjecati na smanjenje potražnje za sirovom naftom.

Terminska cijena nafte za prosinac jutros je pala 1,29 posto, na 55,75 dolara.

U subotu je Iran pozvao OPEC na novo smanjivanje proizvodnih kvota, i to za 1,5 milijuna barela dnevno. Međutim, predsjednik tog naftnog kartela Chakib Khelil odbacio je takvu mogućnost, istaknuvši kako kartel treba više podataka prije nego ponovno smanji svoju proizvodnju.

- Kratkoročni trend cijena nafte vjerojatno će i dalje biti negativan. No, kako će OPEC-ova smanjenja nafte isisavati višak s tržišta, smanjivanje ponude s vremenom će dati podršku cijeni nafte - tumači David Moore, strateg za robe u Commonwealth Bank of Australia.

Padaju i cijene dionica na globalnim burzama. Tako je MSCI indeks svjetskih dionica jutros pao pola posto, i trenutačno je u minusu 46 posto od početka godine.

Na europskim su burzama, nakon početnih slabih dobitaka, cijene dionica danas pale. Vodeći indeksi u Londonu, Frankfurtu i Parizu bili su oko 12 sati na gubitku više od 1 posto.

(Hina)


Dolar oslabio

Na deviznim tržištima tečaj dolara jutros je oslabio prema najvažnijim međunarodnim valutama, ponajviše zbog skoka britanske funte u odnosu na dolar.
Naime, uslijedile su unosne prodaje dolara u odnosu na funtu nakon što je njegov tečaj prošloga tjedna dosegnuo najvišu razinu u zadnjih 6,5 godina. Trenutačno funta stoji 1,4931 dolar, što je 1,25 posto više nego u petak.
Prema jenu tečaj dolara ne oscilira previše, pa se kreće oko 97 jena. U odnosu na euro, američka valuta je oslabjela 0,4 posto, pa euro stoji 1,2675 dolara.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?