Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOČEKALI SMO I TO

Krenuli prvi trojanci i za Macove

23.04.2009.
u 16:42

Donedavno su svi kompjuterski virusi bili usmjereni na PC-je, ali kako "priroda ne voli vakuum", svaka praznina se kad-tad mora popuniti, pa i ona u virusima za strojeve pod zaštitnim znakom Jobsove jabuke.

Situacija zasad nije zabrinjavajuća – trojanac koji je dobio nadimak "iBotNet" zarazio je tek nekoliko tisuća Macova, ali taj mali korak za viruse mogao bi biti veliki za tvrtke koje se bave antivirusnom zaštitom.

Dotični program ne pravi neku pretjeranu štetu, a i "zakačio" je samo korisnike koji su u svoje strojeve ubacivali piratiziranu verziju iWork softwarea. Pojavio se u siječnju, ali je pažnja na njega skrenuta tek kad su ga nedavno Mario Ballano Barcena i Alfredo Pesoli iz Symanteca (tvrtke koja proizvodi popularni zaštitni software Norton) naveli u svom "biltenu virusa".

- Ovo nije prvi botnet izrađen na Macovma, ali je zanimljiv po tome što je fleksibilniji i ima neke nove funkcije. No, privlači pažnju uglavnom zato što je namijenjen Macovima, a ljudi su dugo smatrali da su Macovi imuni na viruse - kaže Jose Nazario iz Arbor Networksa.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?