Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROPAST Recesija i otežano financiranje metu stanogradnju

Krah tržišta stanova, 80-postotni pad prodaje

23.02.2009.
u 15:00

Prodaja stanova u Hrvatskoj gotovo da je stala! Promet nekretnina u siječnju ove godine u odnosu na isto razdoblje lani pao je čak između 70 i 80 posto, a recesija je najviše pogodila sektor stanogradnje.

Recesijska psihoza
Potvrdio je to danas Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK. Pad prodaje nekretnina poput domino-efekta odrazit će se na agencije za posredovanje u prodaji stanova, arhitektonske biroe, građevinske tvrtke, proizvođače namještaja... a neki od njih bi zbog katastrofalne situacije mogli zatvoriti svoja vrata.

Tržište nekretnina doživjelo je krah, objašnjava Ranilović, zbog toga što banke sve teže odobravaju kredite, ali i zbog psihoze izazvane recesijom. Ovako tešku situaciju na tržištu nekretnina ne pamti, a bolje je bilo, kaže, čak i za vrijeme Domovinskog rata.

– I oni koji mogu dobiti kredit ne žele ga podići jer računaju da bi im rata za nekoliko mjeseci mogla biti daleko veća – pojasnio je Ranilović. Zbog cijele je situacije pala i cijena stanova, ali Ranilović tvrdi da je neozbiljno generalizirati i isticati postotak pojeftinjenja jer nije točno da je u istom omjeru pala cijena svih stanova.

Kvadrat mora pasti 20%
– Možda je cijena starog stana u “limenci” pala 40 posto, ali to nije mjerilo. Dobra je stvar recesije to što se cijene nekretnina svode u realne okvire. Unatoč zastaloj prodaji, investitori stanove neće prodati ispod cijene gradnje, tako da kupci ne moraju čekati pojeftinjenja od 30 do 40 posto – uvjerava Ranilović. I Ilija Šimić, vlasnik agencije za prodaju nekretnina, potvrđuje da prodaja stanova u ovoj godini baš nikako ne ide.

– Promet je pao još u prosincu, ali u 2009. godini prodaja stanova sasvim je skrahirala – tvrdi Šimić. Prodavatelji su, nastavio je, precijenili vrijednost nekretnina i prema njegovu mišljenju cijene stanova morale bi se spustiti za najmanje 20 posto.

– Cijene su zasad pale tek 10 posto – procijenio je Šimić, koji se nada da će njegova agencija preživjeti recesiju, ali svjestan je da će to biti uz veliku muku.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?