Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKCIJA 'IZBORNIK'

Što prije treba razriješiti enigmu oko Velimira Perasovića

Velimir Perasović
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
08.02.2016.
u 12:40

U očima naših najboljih košarkaša prva je želja na izborničkoj poziciji Velimir Perasović.

Hrvatska je jedina reprezentacija olimpijskog kvalifikacijskog turnira u Torinu koja još uvijek nema izbornika pa će se danas u Zagrebu održati sastanak Stručnog savjeta Hrvatskog košarkaškog saveza na kojem bi se trebale definirati smjernice o izboru prvog čovjeka nacionalne vrste.

Igračima je Peras prva želja

Na dnevnom redu bit će dvije mogućnosti. Jedna je da HKS za ovo ljeto angažira iskusnog privremenog izbornika, a druga da se odmah ide na perspektivnijeg profesionalca vezanog višegodišnjim ugovorom, koji bi se već ovo ljeto možda upustio i u pomlađivanje vrste. Ako je u pitanju prva opcija, onda bi se pokušala okupiti najjača moguća reprezentacija za “posljednji juriš” jednog ne baš uspješnog naraštaja.

U očima naših najboljih košarkaša prva je želja na izborničkoj poziciji Velimir Perasović (50), stručnjak koji prošlog ljeta nije uspio vodeći ih. No, Peras je očito stručnjak i čovjek koji je na igrače ostavio dobar dojam, pri čemu kod nekih ima i grižnje savjesti jer se izvan parketa nisu najprofesionalnije ponašali.

Oko Perasa gotovo da postoji konsenzus i u stručnoj javnosti, no upitno je koliko je nakon svega on za taj posao zainteresiran. U razgovoru s njim i mi smo stekli dojam da on Hrvatskoj ne želi reći “ne”, ali da baš i ne žudi za tom nezahvalnom klupom.

Ovog trenutka Perasović očekuje od Dina Rađe (predsjednika Stručnog savjeta), Ivana Šukera (predsjednika Saveza) i Josipa Vrankovića (stručnog tajnika) da oni budu ti koji će prirediti teren za razgovor s njegovim klupskim predsjednikom Querejetom i razgovor o tome postoji li uopće način da Peras vodi Hrvatsku, uz pravilnik ACB lige koji brani trenerima pod ugovorom da vode nacionalne vrste.

Zbog svega toga, situaciju s Perasom treba raščistiti što prije da se, ako on to ne može biti, ne oduzima vrijeme onome tko to može. Perasu s Laboral Kutxom jako dobro ide i možda mu doista u životu ne treba obveza koja, u pravilu, loše završava.

Stoga se u pričama “tko ako ne Peras” nabacuju mnoga imena, pa tako i stranci Maljković, Itoudis, Trinchieri, pa čak i David Blatt, što se nama čini znanstvenom fantastikom, ponajprije zbog financijske nemoći HKS-a.

Opcija je i asistent iz NBA

Ako se još gaji nada da Hrvatska pored Grčke i domaćina Italije može proći u Rio, onda bi to trebao biti trener koji je u stanju improvizirati i na brzinu animirati, pa smo pomislili na Acu Petrovića, no ovaj član Stručnog savjeta rekao nam je da on nije zainteresiran, ali da zna jednog trenera tog profila, a to je Slobodan Subotić. Njemu nije nesklon ni Dino Rađa jer su veliki prijatelji (i kumovi), no Subotić već četiri godine radi u Libanonu i udaljen je od europske košarke. A otpor njegovu imenovanju mogli bi pružiti neki članovi Stručnog savjeta koji se također smatraju legitimnim kandidatima (Nazor, Mršić, Jusup). Prema tome, realnije je za ovo ljeto razmišljati o Nevenu Spahiji ili o Draženu Anzuloviću, koji žudi za tim poslom.

Ako su Talijani angažirali Messinu, pomoćnog trenera Spursa, a Slovenci Kokoškova, asistenta u Nuggetsima, zašto Hrvati ne bi razmišljali o svom čovjeku zaposlenom u Atlanta Hawksima.

>>Iznenađen sam što me nitko iz Saveza nije zvao na temu izbornika

Komentara 1

Avatar x-y
x-y
14:59 08.02.2016.

Peras mora da ostane. Kakve Spahije, Anzulovici i tamo neki Sabani. Peras je najbolji hrvatski trener, i daleko najbolje rijesenje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije