Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Max! donosi životnu priču

Srbijanska košarkašica koja je oduševila svijet: Osjećam se sasvim normalno

Nataša Kovačević
Printscreen Youtube
27.11.2015.
u 13:09

Zaista se osjećam sasvim normalno, sve radim kako treba. Davat ću maksimum da pomognem ekipi što više mogu – kaže igračica Zvezde, prenosi Max!.

Čovjek snagom volje može postići gotovo sve što poželi. Najbolji dokaz je mlada srbijanska košarkašica Nataša Kovačević (21) koja je prije nekoliko dana ponovno odigrala natjecateljsku seniorsku utakmicu za Crvenu zvezdu, a njezinu životnu priču donosi Večernjakov sportski tjednik Max!

Prije nešto više od dvije godine Nataša je doživjela tešku prometnu nesreću u Mađarskoj poslije čega joj je amputirana lijeva noga ispod koljena. Igrala se šesta minuta utakmice između Crvene zvezde i Studenta kada je u igru ušla Kovačević. Za 15 minuta igre zabilježila je šest koševa u pobjedi svoje ekipe, a u njezinoj igri gotovo da se nije primijetila pauza od dvije godine. I dalje ima osjećaj za igru, pogađa koševe, asistira... Ostat će zabilježeno da je prvi koš u povratničkoj utakmici postigla iz slobodnih bacanja. Ostat će zapisano i da je prva profesionalna košarkašica u povijesti koja je igrala s protezom na nozi.

– Mama mi je zbog problema s težinom dvije godine branila da jedem slatko. Danas se pred meč pojavila sa čokoladom za sreću. Bila je sretna zbog mene. Ovaj će mi dan ostati u lijepom sjećanju. Osjećaj za igru nije se promijenio, moram još samo malo poraditi na šutu – rekla je nakon utakmice Kovačević.

Dvije osobe poginule

Njezin povratak na teren izazvao je veliko zanimanje sportske javnosti. Nije krila da su joj reakcije medija bile itekako ugodne. Nekadašnja omladinska reprezentativka Srbije nastavila svoju karijeru tijekom koje je zabilježila značajne uspjehe.

– Nataša je svojim primjerom pokazala da granice ne postoje i da je, kada želiš, sve moguće. Postala je inspiracija mnogima, i kroz rad svoje fondacije koju je osnovala uz pomoć svog kluba, ali i kroz svoj pogled na život u kojem nije bilo mjesta za predaju i pesimizam – stoji na internetskoj stranici ŽKK Crvena zvezda.

Prije povratničkog nastupa iz kluba su najavljivali da je Nataša Kovačević započela trenirati s ostatkom ekipe. Isto tako izvijestili su i sportsku javnost da su prethodno o njezinu povratku i aktivnom bavljenju košarkom konzultirani predstavnici Košarkaškog saveza Srbije i Fibe te su dobili odgovor da "u ovom po mnogo čemu jedinstvenom slučaju, zbog korištenja proteze, ne postoje nikakve prepreke da se ponovo vrati na parket".

Do nesreće koja je u rujnu 2013. gotovo uništila sportsku karijeru Kovačević je bila jedna od najtalentiranijih košarkašica Srbije. Stručnjaci su joj predviđali svijetlu karijeru, ali je san prekinut kad je putovala na pripremnu utakmicu. Toga dana je vozač autobusa, u kojem su se nalazile košarkašice Györa za koji je tada igrala, skrenuo s ceste kako bi izbjegao izravni sudar s osobnim automobilom koji je ušao u suprotnu traku. U prometnoj nesreći dvije osobe su smrtno stradale, Kovačević je zadobila teške tjelesne ozljede, a još jedna košarkašica lakše je ozlijeđena. Nakon nesreće liječnici su Nataši mogli samo amputirati dio noge. Kod većine običnih ljudi tako nešto izazove slom, ali mlada košarkašica je uz pomoć proteze vrlo brzo stala na noge.

"Košarka je moj život..."

Godinu dana poslije sportska javnost bila je oduševljenja kada je objavljena njezina fotografija na stazi za trčanje. Već tada je sve upućivalo na to da Kovačević nije obična sportašica, već da je veliki borac i da se od nje mogu očekivati velike stvari. Osnovala je i Fondaciju Nataša Kovačević kojoj je cilj da pomogne, primarno, ozlijeđenim i oboljelim mladim sportašima, ali i promociji ženskog sporta.

– Koristim fondaciju da bih pomogla popularizaciji ženskog sporta, zbog osiguranja, jer u Srbiji postoji veliki broj mladih sportaša koji ga nemaju.

– Košarka je moj život i mnogo mi znači što mogu ponovo igrati – rekla je Kovačević koja je svojim primjerom postala inspiracija mnogima. U međuvremenu je postala i ambasadorica mladih u asocijaciji Fiba Europe.

Dobila je visoko priznanje "Pierre de Coubertin – Sport kao škola života".

>> Srbijanska košarkašica oduševila: Prije dvije godine ostala bez noge, a danas opet igra

Komentara 8

DU
Deleted user
15:30 27.11.2015.

Bravo Nataša moj naklon do poda

SL
slovenc007
21:12 27.11.2015.

Da vas nije sram, cura u najbolje godine ostala bez noge a vi kako se napiše i što to neko objavljuje!? A u nedelju ste prvi u crkvi jel da?

RK
Realovac.koji.mrzi.hdz.lopine
14:25 27.11.2015.

Ne nego je srbijanska jer je iz srbije. Ste vas dvojica retardirani ili kaj? pa ova cura je ostala bez pola noge i profesionalno se bavi sportom, šta vas dvojica radite? natežete majmuna cijeli dan i čitate VL, to vam je postignuće u životu? iš Sotone!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije