Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Aco Petrović:

'Pred vjerovnicima sam ponizan jer znam da ih je Cibona višestruko prevarila'

08.08.2014., Zagreb - Aleksandar Petrovic, novi direktor KK Cibona.  Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
10.08.2014.
u 16:49

Nestane li klub, Cedevita će ostati bez rivala, Zadar neće imati koga "mrziti", a svi se ti vjerovnici neće imati od koga naplatiti

Umjesto da uživa u vikendici na Pagu, Aleksandar Petrović (55) se preko noći prihvatio (ne)moguće misije spašavanja posrnule Cibone. Poput Sizifa gura on tako svoj kamen prema vrhu brda, ali gura i kamen njega prema dolje.

- Ako sve ovo ne uspije, izgubili su svi. Cedevita neće imati pravog rivala, Zadar neće imati koga mrziti, vjerovnici se neće imati od koga naplatiti, a navijači će ostati bez kluba koji im je bio pri srcu. Cibona je dio naših života, ali i važan dio mog života i života mog pokojnog brata Dražena.

Razgovarali smo u obiteljskom kafiću "Amadeus", na Trgu Dražena Petrovića, podno Draženova muzeja, i zapitali ga što mu je sve to trebalo? Zar mu je toliko nedostajalo akcije i socijalnog adrenalina?

- Izjalovio mi se jedan trenerski posao pa mi je na moru jedina dvojba bila bih li plivao prsno ili kraul. A tada se dogodio poziv gradonačelnika da preuzmem klub i ja sam prihvatio.

Zašto bez naknade?

- Ne želim pregovarati o nečemu što sutra može otići k vragu. Osim toga, ja nemam egzistencijalnih potreba i dogovarat ću se tek kada i ako spasimo klub.

Ako spasi klub, hoće li tada angažirati i sina Marka, studenta poslovne škole Libertas?

- Njemu sam "zakonom zabranio" da se približi Ciboni, da me ne bi netko optužio za nepotizam. Marko studira i igra iz gušta u Kaptolu i, s obzirom na to da odlično govori engleski, pomaže baki u Draženovu muzeju kada se pojavi kakva strana grupa.

Za ono čega se prihvatio nama se ovog trenutka čini isto što nam se činilo i prije Cibonina odlaska u Beograd na Final Foura ABA lige. A tada smo osvajanje naslova svi, osim valjda Darija Šarića, smatrali nemogućom misijom.

- Možda su moji izgledi još i manji jer, kada jednom dođeš na završni turnir, dijele te samo dvije pobjede, a ja moram izboriti više pobjeda.

Osam milijuna kuna na Fibi

A Acu od pokretanja zamašnjaka spasa dijele i četiri pristanka na plan vraćanja dugova igračima koji su blokirali klub preko Fibe. A riječ je o Tomasu i Markoti, kojima klub duguje po 300.000 eura, Vrbancu, kojem su dužni 200.000 eura i Giričeku, kojemu bi Cibona trebala isplatiti 60.000 eura. S kamatama to je oko osam milijuna, a Aco otvoreno priznaje da toliko novca nema.

- Za vraćanje tih dugova imam četiri milijuna kuna, ali oni su stvarni, "parkirani" i čekaju na pristanak.

A što ako bivši cibosi ne pristanu na ponuđenih 50 posto?

- Onda sve pada u vodu i klub odlazi u stečaj.

Priznaje da je pred vjerovnicima vrlo ponizan. Pada li mu to teško?

- Ne, jer znam kroz što prolaze. Znam da su višestruko prevareni.

Je li to najveći izazov, uvjeriti prevarene da neće biti opet prevareni?

- Neka mi daju inicijalno povjerenje i neka prvog rujna, nakon buđenja, pogledaju na račun. I vidjet će da je na računu ono što sam im ja obećao da će dobiti jer za toliko novca imam jamstva gradonačelnika.

Defenzivni Aco Trica

Otkud mu samopouzdanje da sve to može ispregovarati? Je li i to dio sportske drskosti koju je posjedovao kao igrač, kao Aco Trica?

- Ja imam sportske drskosti u neograničenim količinama, no kada dolazim pred ove igrače, moram biti defenzivan i ponizan jer predstavljam instituciju koja ih je posljednjih godina strahovito povrijedila.

Ima li podršku obitelji, supruge, sina, kćeri?

- Žena je u biznisu i ona nikad nije bila vezana za košarkašku problematiku, no djeca, koja su već odrasli ljudi, stalno me propitkuju o tome kolika je dubina problema. Sin Marko je produkt ovog kluba, tu je igrao, a kći Lina je stalno na tribinama pa su s ovim klubom u nekim razdobljima bili vezani.

Je li mu netko rekao: "Tata, što je sve to tebi trebalo"?

- Ne. I moja majka je ustvrdila da su vremena teška, ali i da nisu vremena da se kaže ne, pogotovo ako je netko procijenio da sam baš ja neka vrsta posljednje prilike kluba i dao mi ovlasti.

Spominjanje majke Biserke vraća nas i na pokojnog brata Dražena, najopjevanijeg hrvatskog sportaša 20. stoljeća. Čini li Aco sve ovo i zbog sjećanja na brata?

- Osim muzeja, trga s njegovim imenom, dvorane s njegovim imenom i kafića Amadeus, i klub je taj koji me nekako veže za brata. Jer on je ovdje odradio četiri godine koje su mu usmjerile karijeru, a ja sam uz njega proveo dvije.

Aco je u Cibonu došao osam godina prije brata.

- Došao sam sa 17 i na koncu sudjelovao u nekim od najvećih postignuća ovog kluba pa sam tako bio i u sastavu koji je osvoji prvi od dva naslova prvaka Europe. A prije toga sam i sudjelovao u dovođenju Dražena u Cibonu.

Igrao je za veliku Cibonu, trenerski je vodio solidnu Cibonu, a menadžerski pokušava izvući na suho već potonulu Cibonu.

- Ovdje nije krivnja jednog čovjeka, već je to posljedica višegodišnje potrošnje preko mogućnosti, a za sve to vrijeme nije se našla osoba koja bi to zaustavila. Vi znate koliko ja cijenim Spahiju, no kada se sjetim kakav je on ugovor u ovom klubu dobio prošlog ljeta, meni to izgleda kao znanstvena fantastika. Kada se sjetim o kakvim smo projektima slušali u ovo doba prošlog ljeta, meni to danas izgleda kao noćna mora jer Cibona sljedeće sezone ne može i ne smije imati momčad skuplju od 500.000 eura.

>>Ako do 1. rujna ne deblokiramo klub, ja odlazim!

Komentara 3

Avatar mohito
mohito
19:18 10.08.2014.

zao mi je ace - on je u ovo usal iz sportskih i emotivnih razloga, misli to posteno odradit i uvjeren je da se moze nesta napravit, ali vjeruje najvecem prevarantu i grobaru cibone koji ga je angaziral da mu malo popravi politicki image pred navijacima cibone i zagrepcanima koji su lijepim uspomenama vezani za ovaj klub - tak to radi bandic, prvo postavi svojeg covjeka koji ima zadatak maznuti cibonine nekretnine, onda kad je to uspjelo i cibona ostala doslovno bez svega, toboze "neinformirani" bandic koji je pocel skupljat negativne politicke poene zbog cibone zove acu da spasi ono sta su prethodno bandicevi ljudi pokrali i unistili - jasno je da je cibona unistena i pokradena od vlastitih nekretnina oko kojih se sad cerupa gradjevinska mafija, i da ce na kraju klub zavrsit u stecaju, samo vise nece istaknuta osoba i krivac bit bandic nego aco petrovic, legenda kluba i brat najvece legende hrvatskog sporta, i to je jedini razlog ovog bandicevog politickog spina…nadam se samo da je aco dovoljno pametan da na vrijeme primijeti ovu igru, jer on je taj koji ce obecat lovu vjerovnicima (koju bandic nema namjeru isplatit, ko sta nije isplatil ni premije koje je obecal na trgu dok se ugural na slikanje sa igracima nakon osvajanja aba lige - kak su mu onda bila puna usta velike cibone i kojekakvih obecanja ) - za bandica je cibona nezanimljiva, on nije zagrepcan, domaci covjek kojeg vezu nekakve emocije, tradicija i povijest za ovaj grad i klub, njega zanima samo lova, zato i gradi fontane i zahode od milijun eura koji nikom ne trebaju ali se okrenu silni milijuni u tim nepotrebnim gradjevinskim zahvatima, a u slucaju cibone kroz nekretnine je ostvaril svoj cilj…a sad nek cibona sluzi ko poligon za odgoj mladih igraca za cedevitu i nek igra hrvatsku ligu, i ko sta je i sam bandic rekal nedavno: "nek se zove lokomitiva ili kako got hoce" - fucka se bandicu - aci zelim puno srece ali i jos vise pameti, jer mislim da nije svjestan s kim "tikve sadi"...

GO
gonzo1105
19:33 10.08.2014.

Stvarno mi nije jasni kako može ova prića oko Cibine da prođe teke tak. Kaže Aco da ima dogovor sa Bandićem, pa Bandić je sve ove godine upravljao sa klubom na naćin da je delegirao ekipu kija vodi klub i sada je Cibona tu di je. Zar stvarno nitko neće izaći sa informacijom koliko je Cibona potrošila gradskog novca(novca poreznih obveznika). Zašto mislim da bi trebalo utvrditi stvarno stanje? Pa vrlo jednostavno zato da se ista situacija neponavlja. Ja mislim da je ovo oko cibone zloćin, a zloćin kiji se ne procesuira postaje opće normalan i prihvatljiv. Ja jesam da se Cibona održi, ali da zapoćne na zdravim nigama a to neće dok se loše tkivo ne odstrani (Bandić,Lovrić i slićni) . Netko će mi reći da ako odstranimo Banduća da nema love, e onda dolazimo do toga da ja pitam a ko je taj Bandić da on ama baš na sve stavlja šape. Pa lova je gradska a grad nije Bandić nego svi mi. Ako on može da upravlja sa našom lovom da nepodnosi nikave račune mi imamo problem a on to upravo na primjeru Cibone radi ( nitkom nije podnijo izvješće za lovu). Ukratko Bandić sve radi bez strategije a to je jasno vidljivo na Ciboni. Samo populizam. Makni mo politiku iz Cibine ali ne na ovaj naćin kako radi Aco. On je samo gromobran.

Avatar comandante
comandante
20:58 10.08.2014.

nova prevara koju predvodi Aca koji je prije godinu dana Cibonu blokirao i naplatio i kamate!!! kao i Prkacin koji je tu bio prije njega!!! sramota a sada bacaju floskule o ljubavi spram Cibone... reci Petrovicu otvoreno, nemogu naci posao kao trener pa cu se odje probati uhljebiti i ubacivati igrace od Raznjatovica!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije