Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velimir Perasović:

Zasad čekam naše Amerikance, 
ali neću još dugo

Velimir Perasović
Foto: Filip Brala/Pixsell
16.04.2015.
u 18:33

Igrači koji imaju ugovor s nekom NBA momčadi ne smiju trenirati s reprezentacijom prije 1. kolovoza – ističe Peras.

Dva mjeseca nakon što je imenovan za izbornika, Velimir Perasović ponovno je izašao pred medije. Ovaj put s planom priprema i objavom članova stručnog stožera.

– Uoči Eurobasketa igrat ćemo osam službenih utakmica i jednu zatvorenu, i to s BiH. Kada sam ja postao izbornik, već je sedam utakmica bilo dogovoreno, a ja sam tom popisu uspio dodati dvoboj s N. Zelandom.

Osim s “kivijima” (30. srpnja), Perasovi izabranici igrat će još dvije utakmice protiv Njemačke, dvije na turniru u Litvi (Litva i Turska) te po jednu s Estonijom, Izraelom i BiH na turniru u Zagrebu (26. do 28. kolovoza).

– Pripreme ćemo započeti 10. srpnja u Zagrebu, tada će sigurno nedostajati neki igrači, oni koji imaju aktualne NBA ugovore ili će ih tek potpisati jer NBA liga nam je potvrdila da oni ne smiju trenirati s reprezentacijom sve do 1. kolovoza.

Gjergja će biti pomoćnik

Sve to vrijeme uz Perasa će biti članovi njegova stručnog stožera koji će činiti pomoćni trener Dario Gjergja, kondicijski trener Slaven Krtalić, fizioterapeuti Nikica Šižgorić i Nenad Bakula, liječnici Josip Samardžić i Miran Martinac te tehniko reprezentacije (team manager) Marin Mrduljaš. Ovom popisu nedostaje ime još jednog pomoćnika, a Peras bi volio da to bude Tomislav Mijatović, no zasad to još nije potvrđeno.

– Izbor pomoćnika uvijek je osobna odluka. Gjergja je trener koji se dokazao radom u Belgiji, a ja sam procijenio da nam može pomoći. Marin Mrduljaš, inače novinar Radio Dalmacije, bit će Perasovićev čovjek za vezu, kako za odnose s javnošću tako i za komunikaciju s igračima. Njih dvojica kontaktirali su s većinom kandidata, a nakon tih razgovora izbornikovi dojmovi vrlo su ohrabrujući.

– Moj je dojam da su svi motivirani i puni želje. Je li to samo deklarativno ili nije, ja ne znam, ali nekako u njihove iskaze ne sumnjam. Nitko nije rekao da ne želi doći prvog dana.

Nažalost, takvih informacija iz pravca dvojice Amerikanaca zasad nema. Ni Draper ni Lafayette zasad se nisu izjasnili.

– Još nemamo njihove odluke, no nećemo ih dugo čekati. Oni nisu Hrvati rođenjem i meni je razumljivo što se kolebaju, no oni su hrvatsku putovnicu dobili iz nekog interesa pa trebaju znati da imaju i neke obveze.

Ako se nijedan ne izjasni da će igrati, izbornik bi mogao potražiti treće američko rješenje s kojim bi trebalo krenuti u proceduru najkasnije u svibnju.

– Moguće je da igramo samo s Hrvatima, ali i to da pronađemo novog Amerikanca. Pratim neke Amerikance, no tu baš nije širok krug igrača na koje se može računati, a i zbog Fibinih rokova ne može se dugo čekati. Mnogi koje sam pratio takvo što i ne žele, to im ne treba jer već imaju europske putovnice.

Perasu je važno imati američkog razigravača.

– I Draper i Lafayette bolji su defenzivci od naših braniča, a i brži su u prijenosu lopte, što je za moj stil košarke jako važno. Nastojat ću iskoristiti i kreativne sposobnosti naših visokih igrača kao što su Tomić i Šarić.

Ne mogu ih lasom uloviti

Je li ih moguće obojicu dovesti na pripreme, kao što su Crnogorci svojedobno doveli Rochestieja i Ricea.

– Ne znam kako su to oni uspjeli. Ja ovu dvojicu ne mogu lasom uhvatiti. Nerijetko ti Amerikanci, čim dobiju nečiju putovnicu, više ne mare previše za tu istu reprezentaciju.

Prati Peras pozorno sve nastupe naših košarkaša na TV-u ili internetu i njihovi dobri nastupi ga uvijek obraduju. To vrijedi i za posljednje dobre igre Bojana Bogdanovića.

– Bojan je važan igrač za nas, no najvažnije je u kakvom će stanju biti u kolovozu, na pripremama. Za njega je dobro što će mu sezona potrajati jer ima kvalitetnu minutažu, a za Rudeža je možda i bolje što mu je sezona završila jer je povratkom Paula Georgea ostao bez minutaže.

>>Hoće li Draper igrati za Hrvatsku na Eurobasketu? 'Ne želim zavlačiti Perasa...'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije