Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
babo i damo


Iako sada pucaju loše, NBA treneri svojim Hrvatima ipak vjeruju

Oct 20, 2014; Brooklyn, NY, USA; Philadelphia 76ers center Henry Sims (35) grabs a rebound in front of Brooklyn Nets small forward Bojan Bogdanovic (44) during the first quarter at Barclays Center. Mandatory Credit: Brad Penner-USA TODAY Sports
28.10.2014.
u 11:30

Nakon 15 godina, Bogdanović (25) prvi novak Netsa koji će igrati u prvoj petorci. Rudež će pak morati čekati priliku s klupe

Nakon četiri i pol godine, hrvatski poklonici NBA košarke imat će tri razloga više za noćno bdijenje. Naime, u 69. NBA sezoni, koja počinje u noći na srijedu, Hrvatska će imati tri aktera – dva igrača i jednog trenera.

I sva trojica u tom su elitnom društvu novaci. Bivši izbornik Neven Spahija prvi je naš trener na klupi NBA kluba, a Bogdanović (Babo) i Rudež (Damo) krenut će u najveće avanture u karijeri.

Mirza je mentor Bojanu

Najbolju polaznu točku imat će Bogdanović koji bi na parketu Boston Celticsa u noći na četvrtak trebao biti prvi novak koji starta u petorci Netsa nakon 15 godina. Tada je to pošlo za rukom Kenyonu Martinu koji je te godine prvi izabran na draftu, a sada govorimo o igraču koji se još nije ni prilagodio na novi svijet.

Tijekom priprema Bojan je gađao iz igre uz samo 35 posto uspješnosti, a tricu sa 22,7 posto uspješnosti. Premda je to daleko ispod njegovih 46,3 posto u zadnje tri europske sezone, trener Netsa Lionel Hollins svejedno mu vjeruje:

– Premda je ovo posve drukčija kultura, premda se nije lako suočiti s gradom kao što je New York i premda su NBA pravila drukčija od europskih, Bojan se dobro prilagođava i kako vrijeme bude odmicalo osjećat će se sve bolje. Napreduje, a to je proces, no sviđa mi se kako mu ide i siguran sam da će biti bolji šuter kako vrijeme bude odmicalo. On nije on samo dobar šuter, on je i dobar igrač.

Bojan je ovih dana rekao da je vrlo uzbuđen i da jedva čeka početak sezone, no za njegov status u momčadi puno je važnije što kaže prvi razigravač Deron Williams, čovjek koji bi mu trebao dodavati loptu:

– Bojan je dobar igrač. Naravno, još se prilagođava, no to mu ide jako dobro. Razumije igru, dobar je šuter, a i radi na tome da postane bolji defenzivac. Bit će on dobar novak.

Rudež mora u višu brzinu

I Bojanov mentor, reprezentativac BiH Mirza Teletović, ne brine se za svog mostarskog sugrađanina.

– Bojan je vrhunski igrač i vjerujem da će pokazati sav svoj talent.

Da pokaže to isto priliku će imati i Damjan Rudež u Pacersima, ali iz drugog plana. I on ima svojevrsnog europskog mentora, a to je Luis Scola, Argentinac koji se afirmirao u Španjolskoj.

Rudež je igrao u svih sedam predsezonskih provjera, pri čemu je dobivao u prosjeku 21 minutu. Iz igre je šutirao sa 30 posto uspješnosti, a za tricu 23 posto, što je znatno lošije od njegovih prošlosezonskih 43 posto u dresu Zaragoze. To su lošije brojke i od Bogdanovićevih, no i on se prilagođava na nove lopte i na pola metra udaljeniju tricu (7,25 metara).

– Te me brojke neće pokolebati i nastavit ću šutirati. Mnogi odlični šuteri iz Europe imali su problema tijekom prve sezone, dogodilo se to puno puta. No, kada vam šutevi ne ulaze, trenirate još više, pa na kraju ipak počnu ulaziti. Nema u tome nikakve tajne, crta trice je udaljenija no što sam se ja naviknuo i nema mi druge nego vježbati – objašnjava Damo svoj pristup "snajperskoj problematici".

Ni njegov trener Frank Vogel nije zabrinut za preciznost hrvatskog šutera:

– Sve je to dio procesa prilagođavanja koji je tek započeo. Dosad je Rudež igrao u nižoj brzini i s kraćom tricom, no odličan je šuter i nisam zabrinut zbog njegove transformacije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije