Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSMINA FINALA

Za čast hrvatske košarke: Ukić i Šarić otkrili formulu za pobjedu nad Česima

Ukić, Šarić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/2
13.09.2015.
u 10:25

'Po meni je puno pošteniji sustav bio onaj na prošlom Eurobasketu na kojem ste, kroz natjecanje u skupinama prvog i drugog kruga, uvijek mogli nadoknaditi pojedini kiks.'

Pred hrvatskim košarkašima danas je najteža utakmica na ovom Eurobasketu, baš kao i svim drugim reprezentacijama koje su prošle u osminu finala.

Mnogi će se složiti da eliminacijske utakmice počinju prerano i takav sustav natjecanja ne “tretira” pošteno one koji su u skupinama igrali odlično i one koji su se jedva provukli.

– Po meni je puno pošteniji sustav bio onaj na prošlom Eurobasketu na kojem ste, kroz natjecanje u skupinama prvog i drugog kruga, uvijek mogli nadoknaditi pojedini kiks. Ovako pak samo jednim porazom možete jako puno izgubiti – razmišlja hrvatski izbornik Velimir Perasović uoči današnjeg nokaut-ogleda s Česima.

A on će početi točno u 12 sati, što također može biti škakljivo za reprezentacije koje su, poput naše, svih pet utakmica u skupini igrale u večernjim satima.

– Sreća što smo u Zagrebu cijelo vrijeme trenirali u to doba, a i ovdje smo u subotu imali trening u 10 sati pa bi nam to trebalo biti od koristi – ističe Dario Šarić, koji priznaje da ne može pobjeći od groznice eliminacijske utakmice:

– Postoji bojazan što će biti ako u susret, nakon kojeg nema povratka, ne uđemo dobro, ako nas potrefi nešto na što ne možemo utjecati. Formula za to je da u svakom trenutku dajemo 100 posto, ma kako god se stvari na parketu razvijale.

Što će biti s Hrvatskom ako ni ovaj put ne bude funkcionirao vanjski šut?

– Sada više nemamo pravo na kiks i moramo biti strpljiviji u napadu i pronaći one igrače koji taj dan imaju bolji bioritam – odgovara Šarić koji se nada da ga danas neće mučiti njegovi gležnjevi kao što je bio slučaj u četvrtak protiv Gruzije.

Dario je sličnu utakmicu igrao i lanjskog rujna, u osmini finala Svjetskog prvenstva.

– Ovo je ipak veći pritisak jer sada smo mi favoriti, lani su u toj utakmici favoriti ipak bili Francuzi, a mi smo na kraju ostali kratki za samo jednu loptu.

Ni Šarić ni kapetan Roko Ukić ne strahuju za pristup svojih suigrača:

– S obzirom na važnost utakmice, nemoguće je da pristup bude upitan. Druga je pak stvar što izvedba kao ona protiv Gruzije ostane malo duže u našim glavama nego što bi trebalo. A za pravi ulazak u ovaj susret bitno je to što prije zaboraviti – ističe Ukić.

I njega smo pitali što ako se opet dogodi loš šuterski dan?

– Ako ne možemo prebaciti 65 koševa zbog lošeg šuterske forme, onda to moramo nadoknaditi fanatičnom energijom i obranom kao što smo u nekim zagrebačkim utakmicama i činili.

Osim inzistiranja na koševima iz reketa, što će izbornik još učiniti ako vidi da se od vanjskog šuta ne može živjeti?

– Nervozu šutera ne možeš spriječiti dekretom, no puno toga može se popraviti dobrom obranom, kontrom, pokojim lakim košem. Tada će napadačka zakočenost biti manje vidljiva.

A ona je, tricaški, najviše vidljiva kod Rudeža (2-13), Bogdanovića (3-19), Hezonje (5-19) i Stipčevića (3-15), igrača koji uz Simona (12-21) slove za dobre šutere.

– Ja ne mogu igrača prisiliti da pogodi, ali mu odgovarajućom taktikom mogu pomoći da dođe do dobrih pozicija za šut. U tim prethodnim utakmicama imali smo mi dosta otvorenih šuteva, no nismo ih pogađali i ja očekujem da će nam se to otvoriti – kazuje Perasović.

Za razliku od naše momčadi, koja poprilično ovisi o vanjskom šutu, Česi će se najviše oslanjati na horizontalnu moć (prodornost) braniča Satoranskog i vertikalnost (skočnost) centra Veselyja.

Perasović očekuje i da će suparnički strateg na četvorci koristiti američkog šutera Schilba, no ništa od toga nije nerješivo za naše košarkaše ako im pristup bude pravi i ako se bude ginulo za svaku loptu.

Uostalom, i prije dvije godine Hrvatska je s Češkom reprezentacijom igrala “biti ili ne biti” utakmicu (tko će dalje, a tko kući, ali tada u skupini) pa je na koncu bilo 70:53 za naše košarkaše.

>>Izgubiti od Češke bilo bi tragično, a sa Srbima će možda biti ratnički

>>Oko šuta ne smijemo puno filozofirati

Komentara 8

DO
dommar36
11:49 13.09.2015.

zar treba formula? za njih???

RI
rikavac
12:54 13.09.2015.

e dobra vam je ta formula protiv Ceske gubimo 18 razlike. Kolko bi gubili da nemamo formulu protiv Ceske.

PA
pablojoks83
13:28 13.09.2015.

Ide vam ova formula protiv Ceha... Hahhahahahahhahahahahhahahahhahahahahhahahhahaahh....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije