Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'IMAMO TALENTE'

Dino Rađa: U reprezentaciji nam ne trebaju Amerikanci

Dino Rađa
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
17.10.2015.
u 11:44

'Ne treba žuriti u NBA ligu, u Europi se može igrački 
više napredovati.'

Kad je Ivan Šuker, novi predsjednik HKS-a, nazvao Dina Rađu i predložio mu da se angažira u novom stručnom savjetu, umirovljeni košarkaš velike karijere (Jugoplastika, Celtics, Panathinaikos, Olympiakos...) ugodno se iznenadio.

– Kod nas se dosad bježalo od poznatih košarkaša, od ljudi koji su puno prošli i nešto znaju jer je sustav bio takav da su se u zamjenu za glasove davale funkcije.

Nužno milijun ponavljanja

Kako Dino Rađa sebe vidi u ulozi predsjednika struke?

– Po meni je najlogičnije da Stojko Vranković bude predsjednik jer je stariji od mene i Kukoča, no kako su njih dvojica u Americi, a ja živim ovdje, to je bilo najzgodnije rješenje. Nije bitno tko je predsjednik jer mi u svemu ovome zajednički moramo tražiti rješenja.

Dino je bio veliki centar, a Hrvatska u ovom trenutku među klincima ima najviše nadarenih centara. Vidi li se on, u nekom ljetnom kampu, u radu sa Žižićem, Zubcem, Nikićem...

– Prisustvovat ću ja pripremama svih uzrasta, ali trenerski neću raditi. Neke stvari mogu pokazati mladom igraču, no njih će ipak školovati klupski treneri.

Rađa je bio poznat po "leđnoj" tehnici kakva je danas gotovo izumrla. Zašto?

– Zato što vam malo tko od mladih igrača dolazi prije treninga ili ostaje poslije treninga da bi dodatno radio. Ako hoćeš neki potez usavršiti, moraš ga ponoviti milijun puta, a mlade igrače kao da ne zanima rad na detaljima. Dražen je uspio jer je imao jaku glavu i činio bezbroj ponavljanja.

S obzirom na to da je upravo jedan centar (Ante Tomić) najčešća tema priča o tome kako naši košarkaši bolje igraju za klub nego za reprezentaciju, što Dino o tome kaže?

– Volio bih porazgovarati s njim u četiri oka, kao i s mnogima drugim. On je već u godinama u kojima se stvari teško ispravljaju. On u Barceloni igra s kvalitetnijim braničima, a i naviknutiji je na njih. Na njega se u Barci obraća manja pažnja pa on više dođe do izražaja nego u reprezentaciji gdje je prisiljen biti glavni igrač.

Dva najmlađa reprezentativca, Šarić i Hezonja, izgledaju kao igrači s karakterom. Jedan se odupirao zovu NBA lige, a drugi je otišao bez razmišljanja. Što bivši NBA-jevac drži za bolji potez?

– Hezonja se malo požurio, što ne znači da se neće izboriti za svoje mjesto pod suncem. Svima bih savjetovao da do igračkog sazrijevanja ostanu u Europi jer tu se može više naučiti i napredovati nego u američkoj "run and gun" košarci. Ja sam otišao sa 26 godina i ništa mi nije falilo.

Najveći su problem hrvatske košarke razigravači?

– Ja sam osobno protiv stranaca u reprezentaciji jer imamo i mi igrača u koje se isplati uložiti. Recimo, mi u Splitu imamo dva vrlo zanimljiva klinca, Kotrulju i Kalajžića. Ima kod nas i tog materijala, samo neki krivo rade. Recimo, to što Cedevita radi s Musom nije dobro. Mali je na Kadetskom prvenstvu Hrvatske 40 minuta igrao simultanku.

Izbornika izabrati što prije

Dino drži da izbornika treba izabrati što prije.

– Nama izbornik treba tek na proljeće, no bilo bi dobro da dobije vremena da pohvata konce. Na nama je da sjednemo za stol i vidimo ima li Savez novca za stalnog izbornika ili da to bude netko od trenera koji vode neki domaći klub. Recimo, ovo nisu moji favoriti, nego samo primjer, Nazor je izrastao u dobrog trenera, a i Perasović je dobro rješenje.

Sedam je godina Rađa bio predsjednik Splita, a onda se povukao iz košarke pa ga posljednjih pet godina nigdje nije bilo.

– Posljednjih godinu dana u KK Splitu angažirao sam se kao savjetnik uz jedan uvjet. Meni ne treba ništa, ali svi ostali trebaju biti plaćeni. Ni u ovom poslu nije mi namjera naplaćivati Savezu dnevnice ili gorivo, no valjda će mi platiti koji hotel kada budem išao nekamo službeno.

>> Pljunite mi u lice budem li imao osobnih interesa

Komentara 10

ŠK
Škarpina
11:58 17.10.2015.

bravo dino

Avatar links
links
22:40 17.10.2015.

slažem se potpuno, netrebaju stranci i nemomo karakterne igrače, vodju

Avatar whitesox
whitesox
16:28 17.10.2015.

uistinu je točno ako je rekao da nam ne trebaju razigravači sa strane!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije