Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dragan Bender:

Još nisam donio odluku o tome kad ću u NBA ligu

Dragan Bender
Foto: Maccabi
05.02.2016.
u 23:00

Ako bi Bender bio izabran kao četvrti, poput Porzingisa, to bi značilo da s nepunih 19 godina može dobiti četverogodišnji ugovor (3+1) veći od 16 milijuna USD.

NBA skauti od svih 18-godišnjaka na svijetu ponajviše prate Hrvata Dragana Bendera (213 cm), prvotimca Makabija kojeg smo sreli za ovotjednog gostovanja u Ljubljani. Na žalost brojnih “izviđača” NBA klubova, Dragan nije igrao jer ga muči gležanj, no do kraja sezone bit će prilike da im Čapljinac dokaže da su njegove prognoze za draft s pravom vrlo visoke.

Između 2. i 5. picka na draftu

Po riječima insajdera, Bender bi na draftu mogao biti izabran između drugog i petog picka.

– Daleko je još to, tek je pola sezone. Nisam još donio odluku. Važno je kakva će biti završna prognoza moga plasmana na draftu, a potom i kakva će sljedeća sezona biti u Makabiju. Ja bih rado odigrao jednu punu euroligašku sezonu, tim više što će sljedeća Euroliga biti poluzatvorenog tipa, sa 16 klubova, po NBA sustavu svatko sa svakim. Makabi ima dugogodišnji ugovor, neće biti tako stresno, pa bi se tu moglo otvoriti više prostora za mlađeg igrača kao što sam ja.

Ako bi Bender bio izabran kao četvrti, poput Porzingisa, to bi značilo da s nepunih 19 godina može dobiti četverogodišnji ugovor (3+1) veći od 16 milijuna USD.

– Treba dobro razmisliti, da se tu ne bi napravile neke pogreške.

Može li eventualni izlazak na NBA draft biti prepreka da se Dragan seniorskoj reprezentaciji pridruži već ovo ljeto? Naime, draft bi se odvijao u jeku priprema reprezentacije za olimpijski kvalifikacijski turnir koji je na programu od 4. do 10. srpnja?

– Ne znam puno o tim NBA pravilima. O tome ću misliti na kraju sezone. Nadam se da će mi se netko iz Saveza javiti i porazgovarati sa mnom o tome.

Kada je u pitanju reprezentacija, prošlo je ljeto nešto što će nastojati što prije zaboraviti jer zbog ugovora s Adidasom nije mogao igrati na U-19 Svjetskom prvenstvu u Grčkoj.

– Odlazeći na SP, mislio sam da je taj problem iza mene jer smo se bili dogovorili, no došao sam na prvenstvo i morao otići kući bez ijedne odigrane utakmice. To mi je teško palo jer smo bili dobra klapa i stalno sam bio u kontaktu s igračima. Sve se odigralo na vrlo neugodan način i provlačilo se kroz medije tako da meni i obitelji nije bilo nimalo ugodno.

Bit će bolji od Porzingisa

Bender je svakako jedan od onih koji bi hrvatskoj košarci trebao donijeti neku novu nadu, zajedno sa Šarićem, Hezonjom, Arapovićem, Žižićem, Zubcem...

– To su sve vrlo nadareni igrači koji su već osjetili seniorsku košarku i držim da se više nema što čekati s pomlađivanjem reprezentacije. Pogledajte samo Antu Žižića, ta on je najbolji Cibonin igrač. Pratim njegove nastupe i s njim sam najviše u kontaktu. Bili smo zajedno u Splitu, potom i u Kaštelima i ostali smo u kontaktu i kada smo razdvojeni.

Ante se odlučio za minutažu u klubu koji je prisiljen dati prostora mladima, a Dragan za rad u velikom klubu. Je li, kada vidi kako se Žižić razigrao, ikada požalio zbog te odluke?

– Ne, nisam. Svako je izabrao svoj put. Nakon četiri mjeseca ja sam shvatio da sam donio pravu odluku jer u Makabiju imam iznimne uvjete. Imam prostora i vremena za rad, a i moji treneri su sa mnom.

Jedan od njih, Mladen Šestan, s njim će vjerojatno i u NBA.

– S Mladenom puno radim na detaljima važnima da se što prije prilagodim na seniorsku košarku.

Mnogi procjenitelji talenata tvrde da Bender ima više potencijala od Letonca Porzingisa (13,8 koševa, 7,7 skokova) koji oduševljava već u svojoj prvoj NBA sezoni.

– Njega će u prvoj godini biti doista teško nadmašiti. Porzingis je poput Divca, Dražena i Kukoča otvorio put Europljanima koje će opet sve više gledati.

O Benderu nam je Toni Kukoč govorio biranim riječima.

– Za vrijeme Makabijeve američke turneje porazgovarao sam malo s Tonijem koji mi je dao nekoliko savjeta koji mi puno znače.

>> Zaludio NBA skaute: Dragan Bender - novi Toni Kukoč

Komentara 1

HH
helgin@hogar
07:47 06.02.2016.

vremena su takva da treba osigurat egzistenciju! 19 g i 213cm, nas nacin rada s mladima i direktan odlazak u nba, znaci par godina grijanja klupe...ali i ja bi grijao za bilo kakvi ugovor

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije