Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
08.01.2013. u 12:00

Tko će stati iza poteza koje biračko tijelo neće pozdraviti?

Konsenzus je postao nova poštapalica u političkom životu zemlje, ali u dosadašnjem javnom djelovanju nije ga zaslužila ni jedna od dviju vodećih stranaka. Niz je primjera gdje su bilo HDZ, bilo SDP skupljali političke poene na muci svojih konkurenata, počev od relativno svježeg Milanovićeva potpisa na sindikalni referendum do nešto starijeg vezanja lancima viđenijih hadezeovaca i “spontanog branja kestenja” pred Bobetkovom kućom. Večernjak je u današnjoj temi pokušao testirati spremnost glavnih aktera na konsenzus o vrućim pitanjima, ali pokazalo se da je puno lakše konsenzus zazivati deklarativno nego založiti svoj autoritet, znanje, a ponekad i političku budućnost za poteze koje biračko tijelo neće pozdraviti. Hrvatskoj bi, na primjer, trebao konsenzus o smanjenju državnog aparata, otkaza i rezova u proračunu, ali ni oporba ni sindikati neće stati iza Milanovića ako otpusti 30 tisuća radnika ili smanji plaće 10 posto. Stranke rado govore da je 500 općina i gradova u Hrvatskoj previše, ali ne postoji ni jedna koja će pristati da ih svede na stotinu. Zato je konsenzus iluzija, a Vlada koja ima stabilnu većinu u Saboru ne smije tražiti izgovore za svoje postupke niti im te izgovore trebaju davati oni koji ga zazivaju.

Ključne riječi

Komentara 3

OB
-obrisani-
21:16 08.01.2013.

meni se čini da ipak dolazi vrijeme umiranja 2 najveće stranke, a i zaslužili su je svojim imbecilnim poltronsko-retrogradnom metodologijom egzistiranja mogu oni tražiti koncenzus, ali kakva vajda od toga? jednostavno parlamentarni sustav nije uspio kao eksperiment u ovoj malojj državici i treba se okrenuti jednom novom smjeru, koji se ne da kopirati već ga treba uvesti kroz odličnost, kroz internacionalne uspjehe, kroz inventivnost Hrvatska ima šansu i potrebu okrenuti se virtualnom parlamentu bez političara i profesionalnim izvršiocima sa točno određenim zadacima i odgovornostima, a građani sami kroz takav parlament predlagati zakone, rješenja i zahtjeve, koje ostatak stanovništva valorizira-nešto nalik na referendum svakodnevno, bez ikakvih troškova ovo što se događa Hrvatskoj se jednostavno nikad više ne smije dogoditi, a političkih parazita biste se riješili i njihovih troškova koje produciraju. čak niti troškovi nisu bitni, ali zato štete itekako jesu !

OB
-obrisani-
21:22 08.01.2013.

a iz kojeg je razloga obrisan post, koji samo očarava bezuspješnost i šarlatanstvo nadriintelektualštine koja traje predugo?

SE
sestrićna
11:46 09.01.2013.

konsenzus bi bio samo pokriće za vladina neznanja..prije izbora su obećavali da će oni bolje i pametnije a sad samo pričaju kako su ovo napravili ovo i ono..i tako će trubit preko svojih medija 4 god.. dok ne završi mandat---

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?