Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.06.2013. u 11:54

Sveti Ante Padovanski je omiljeni svetac na svim kontinentima

Ovih zadnjih dana, a posebno u četvrtak crkve i svetišta posvećena sv. Anti Padovanskom bila su puna vjernika. Sveti Ante Padovanski je omiljeni svetac na svim kontinentima. Vjernici mu se rado mole. Njegov blagdan slave kao veliku svetkovnu. Njemu se ne obraćaju u svojim molitvama samo katolici, nego i mnogi drugih vjeroispovijesti.

Sv. Ante se rodio u glavnom gradu Portugala u Lisabonu 15. kolovoza 1195. godine. Kuća njegovih roditelja Martina i Terese de Bulhoes bijaše u blizini lisabonske katedrale. U njoj je kršten, a na krštenju su mu roditelji dali ime Fernando. U samostan kanonskih redovnika sv. Augustina ulazi s 15 godina. Nakon završenih studija zaređen je za svećenika.

Kada je vidio tijela franjevačkih mučenika koja su prevezena iz Maroka u Koimbru u veljači 1220., a koje je upoznao 1219. u samostanu sv. Križa, poželio je postati franjevac. Prešao je u franjevački red u Oliversu kod Koimbre sa željom da bude misionar, navjestitelj radosne vijesti u Africi. Međutim, Gospodin je odlučio drugačije. Putovi su ga odveli u Italiju. U Asizu 1221. susreo se sa sv. Franjom.

Zatim postaje prvi franjevac profesor svete teologije na najstarijem sveučilištu u svijetu u Bologni. Propovijedao je gorljivo evanđelje u Francuskoj i Italiji. Obratio je mnoge.

Napisao je propovijedi koje su izvrsne. Umro je u 36. godini života 13. lipnja 1231. u blizini Padove. Djeca su trčala Padovom i vikala:

“Svetac je umro“.

Životopisci pišu kako je preminuo s riječima:

“Vidim svoga Gospodina!“ Ni punu godini nakon njegove smrti papa Grgur IX. proglasio ga je svetim u Spoletu 30. svibnja 1232. Još je bila živa njegova majka kad je proglašen svetim.

Mnogi su ga nazivali za života “svetac”, a danas ga nazivaju i “čudotvorcem“ jer se mnoga čuda događaju po njegovu zagovoru. Papa Pio XII. proglasio ga je “doktorom Crkve“ 16. siječnja 1946. godine. Zaštitnik je svih, a posebno siročadi, siromaha, trudnica, putnika, ribara, mornara, starih ljudi, trgovaca staklom…

Hodočasnici iz cijelog svijeta svakodnevno hodočaste u Padovu u svečevu baziliku u kojoj je pokopan.

Sveti otac Pavao VI. nazvao je tu baziliku “duhovna klinika”.

Posebno mnogi se molimo svetom Anti Padovanskom za izgubljene stvari. U ovom vremenu ne gubimo samo stvari, nego se često osjećamo sami izgubljeni.

Molimo za sve nas da po zagovoru sv. Ante u ovom vremenu “izgubljenosti” pronađemo svoj ispravni životni put!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?