Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

HospITal Daysi okupili vodeće ljude iz javnog i privatnog zdravstvenog sektora

HospITal Days
Foto: PR FOTO
1/2
PR
Autor
PR članak
24.09.2014.
u 11:33

U organizaciji tvrtke IN2 23. i 24. rujna u Kongresnom centru HYPO EXPO XXI održava se zdravstvena konferencija fokusirana na poslovanje bolnica i promjene u okruženju koje utječu na poslovanje te na funkcioniranje zdravstvenog sustava

Treća Hospital Days konferencija koja je započela jutros u zagrebačkom Hypo kongresnom centru okupila je više od 600 sudionika – regionalnih i domaćih stručnjaka za zdravstvo, farmaciju, osiguranje, informatiku i druge djelatnosti vezane za poslovanje bolnica. Organizator događaja je softverska tvrtka IN2, partner tvrtka Samsung, dok je u fokusu konferencije postavljen na poslovanje bolnica.

Nakon svečanog otvaranja konferencije u sklopu prvog tematskog bloka Upravljanje bolnicama okupljenima se kratkom prezentacijom obratio Branko Šestan, ravnatelj Klinike za ortopediju Lovran, trenutno jedine javne bolnice u Hrvatskoj koja nije u procesu sanacije ili predsanacije. Istaknuo je što smatra bitnim za pozitivne promjene koje su nastale u bolnici kojom upravlja odmah po početku njegovog dolaska na čelo te ustanove prije osam godina. "Ključni moment je bilo rješavanje javne nabave, s ciljem da to bude javna nabava u punom smislu te riječi, na način da mora omogućiti otvorenu konkurenciju. Zatim smo spontano počeli provoditi prirodni odljev, odnosno smanjenje broja zaposlenih na način da u trenutku odlaska ljudi u mirovinu nismo nikoga zapošljavali. “ – rekao je prof.dr.sc. Šestan.

Na drugom tematskom bloku Sudionici zdravstvenog sustava, Trpimir Goluža, čelnik Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) istaknuo je kako država investira u dugogodišnje obrazovanje liječnika pa je neophodno unaprijediti sustav na način da se državi to ulaganje vrati kroz ostanak liječnika u hrvatskom zdravstvenom sustavu. Naglasio je koliko su dobri radni uvjeti značajni za obavljanje tog izuzetno odgovornog posla te koliko je struka degradirana u tom pogledu.

Na tematskom bloku Nove tehnologije u zdravstvu predstavljeni su IT projekti u zdravstvu: sustav za pohranu podataka u patologiji, eZdravlje u Sloveniji, Samsungov eHealth i mobilni zdravstveni karton u bolnici Rebro.

U sklopu tematskog bloka Farmaceutska industrija na okruglom stolu na temu Uloga farmaceutske industrije u kontinuiranoj medicinskoj edukaciji zdravstvenih radnika sudjelovali su Dragan Korolija-Marinić, pomoćnik Ministra za transplantaciju i biomedicinu, Željko Krznarić, Predsjednik HLZ-a (Hrvatski liječnički zbor), Hrvoje Minigo, Predsjednik HLK-a (Hrvatska liječnička komora), Vlasta Zmazek, članica Izvršnog odbora KUZ-a (Koalicija udruga u zdravstvu) te Slobodanka Bolanča, Medical Manager u GlaxoSmithKlineu.

Dragan-Korolija Marinić je komentirao: „Uloga zdravstvenog sustava je da prije svega služi pacijentu. Medicinska struka uvijek stavlja pacijenta na prvom mjestu. Ministarstvo zdravlja u pripremi prijedloga novog zakona surađuje s s ministarstvima pravosuđa i unutarnjih poslova kako bi novi zakonski okvir što kvalitetnije regulirao prava pacijenata, ali i prava liječnika i medicinskog osoblja da bi kontinuiranim usavršavanjem i edukacijom još kvalitetnije liječili pacijente.“

Obzirom na izuzetnu relevantnost konferencije te činjenicu da u programu u svojstvu predavača ili panelista sudjeluju brojni liječnici i medicinski stručnjaci, konferencija je ove godine prvi put ušla u sustav bodovanja HLK za provjeru stručnosti liječnika prema oblicima trajne medicinske izobrazbe.

Po prvi put na konferenciji su organizirane i stručne radionice, koje sudionicima omogućavaju da raspravljaju, razmjenjuju stavove i iskustva te stječu znanja koje mogu primijeniti u svakodnevnom poslovanju.

Tijekom konferencije u prostoru Hypo centra organiziran je i izlagački prostor u kojem IN2, Samsung i drugi izlagači predstavljaju najnovije proizvode, usluge i rješenja s područja zdravstvene i IT industrije. Konferenciju podržavaju zlatni sponzori EMC2, Hewlett Packard, Microsoft i NoemaLife.

Sutra su u programu konferencije četiri tematska bloka: Kvaliteta zdravstvene zaštite, Zdravstveno osiguranje, Financijska održivost zdravstvenog sustava i njegova budućnost. Svaki od blokova uključivat će i okrugli stol s relevantnim govornicima kao što su Ministar zdravlja Siniša Varga, v.d. ravnateljice HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec, predstavnici uprava vodećih hrvatskih bolnica te brojni drugi stručnjaci s područja zdravstva, farmacije, osiguranja i IT sektora.

Više informacija o programu i predavačima može se pronaći na web stranicama konferencije hospital.in2.hr

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?