Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
06.01.2017. u 12:00

Crkva ne traži da joj se klanja i nose darovi, ali traže poštovanje te da se cijeni njezino poslanje

Kada je nedavni susret kardinala Bozanića i premijera Plenkovića komentiran kao „poklonstvo države Crkvi“, na društvenim mrežama, iz crkvenih krugova, uslijedila je duhovita reakcija: „Jep. Doniješe nam smirnu, zlato i tamjan.“

Ilustracija je to prigodna baš za ovaj blagdan Sveta tri kralja ili Bogojavljenja, koji se, između ostaloga, može tumačiti i tako da su tri maga tek rođena Krista pohodili kao ovozemaljski poslanici, noseći mu, uime svih naroda, rasa, kontinenata i životnih razdoblja, darove koji simboliziraju njegovu kraljevsku veličinu, božansku nedostižnost, ali i ljudsku smrtnost.

Zapravo, došli su mu se pokloniti kao čovjeku. Čovjeku u kojemu se utjelovio Bog.

I današnja Crkva taj je isti čovjek. Crkva je i nebeska i zemaljska institucija. Nebeska kad se bavi transcendentnim i duhovnošću, a zemaljska kad se bavi društvenim, pa i političkim pitanjima. I tada se susreće s političkim vlastima.

Ne traži da joj se klanjaju i nose darove, ali traži poštovanje i uvažavanje svoga poslanja jer se zalaže za čovjeka. U tome je važnost Plenkovićeva dolaska na Kaptol.

No to militantnim sekularistima smeta.

Traže potpuno isključivanje religije iz javne sfere. I svaka se prigoda koristi kako bi se Crkva optužila za tobožnju klerikalizaciju društva, konzervativizam i nazadnjaštvo, a sve kako bi joj se onemogućilo da se bori npr. za život od začeća do smrti, za obitelj i naravna i moralna načela, koja su danas u opasnosti.

Na svu sreću Amerikanci su objavili sliku novoga Kongresa u kojemu je 485 kršćana, 30 Židova, po tri budista i tri hinduista, dva muslimana i – jedan nevjerujući. I nikome ne pada na um optužiti ih za klerikalizaciju politike i društva i za „poklonstvo države Crkvi“.

Pa iz njihova primjera možemo nešto naučiti i za ovogodišnja Sveta tri kralja pod našim nebom i prestati se klanjati predrasudama i isključivostima, koje nas najviše koče da se pokrenemo prema naprijed.

>> Kardinal Bozanić i premijer Plenković na susretu raspravljali o suradnji Crkve i države

Komentara 9

VZ
Vex_zg
12:24 07.01.2017.

Vecinu ratova ipak vode militantni vjernici. Kad je crkva bila jedno sa drzavom koristili su priliku za bogacenje i spaljivanje neistomisljenika. Samo im dajte vlast u ruke opet pa cete vidjeti... Kakva je to organizacija u kojoj je zenama onemogucenoceno napredovanje? U bilo kojoj drugoj organizaciji je to apsolutno neprihvatljivo ali Crkva nekako uvjerava svoje pristalice da je to u redu jer Bog tako zeli. Drage zene, majke, prijateljice - na vama je da posaljete jasnu poruku sto misite o tome. Crkva se materijalno osigurala dovoljno za 100 iducih genracija, a narod? Zasto su biskupi tako skupo obuceni i okiceni zlatom? Gdje to pise u Bibliji? Jel to Isus trazio Ili mozda crkva tumaci religiju kako njima odgovara - koristi religiju za skupljanje moci i bogatstva.

Avatar Melankolija
Melankolija
14:48 08.01.2017.

Od Crkve ste napravili prciju, ali mozda to i zasluzujete.

Avatar adminjestupid
adminjestupid
11:23 07.01.2017.

militantni sekularisti? kaj je to? ljudi koji bacaju bombe na crkve i tjelovske procesije? oni koji spaljuju vjernike? vidi se iz prilozenih slika koliko katolicka crkva u hrvata pati zbog "militantnih" sekularista. sirotinja , i bogu si teska! crkva ne da trazi nego smatra da ima bogom dano pravo da bude iznad svih drugih i da za nju vrijede povlastice o kojima drugi ne mogu niti sanjati! zanima me npr. kolliko je kaptol uplatio u proracun drzave koju toliko vole! kojim su to radom zaradili bogatstvo na kojemu leze? cije novce dijele u svoje ime makar su ga silom zakona uzeli i od najsiromasnijih! crkva ne zasluzujje niti najmanje postovanja nego samo i iskljucivo prezir i osjecaj gadjenja!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije