Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SITNIŠ ZA DŽEPARAC

Koliko bi stajala izgradnja Zvijezde smrti?

05.02.2009.
u 12:51

Ima zaludnih ljudi na ovom svijetu i u nekim područjima života nedostatak jarića i krstionica je više nego zamjetan. Jedan od takvih je Ryszard Gold, ljubitelj "Ratova zvijezda", kojem je jednom dok je gledao "Povratak jedija" slika poluizgrađene druge Zvijezde smrti potaknula zanimljivu zamisao: kad bi zbilja bilo moguće izgraditi borbenu postaju veličine omanjeg mjeseca, koliko bi dotični pothvat stajao? Čovjek je lijepo počeo stavljati na papir brojke, računao koliko je to materijala, koliko bi stajalo da se sve to odbaci u svemir pa plaće bauštelcima, sitni troškovi poput pumpanja zraka unutra itd. i došao do precizne brojke.

Nije ni čudo što je zli imperator Palpatine bio onoliko ljut na pobunjenike koji su uništili prvu Zvijezdu smrti, kad ga je ta igračkica stajala, preračunato iz imperijalnih kredita – pazite sad – 15,602.022,489.829,821.422,840.226,94 dolara. Slovima: (ako naglas čitate ovaj članak, sad je trenutak da duboko udahnete) petnaest kvadrilijuna, šesto dvije trilijarde, dvadeset dva trilijuna, četiristo odamdeset devet bilijardi, odamsto dvadeset devet bilijuna, osamsto dvadeset jedna milijarda četiristo dvadeset dva milijuna osamsto četrdeset tisuća dvjesto dvadeset šest dolara i devedeset četiri centa.

Dotični sitniš je 1,11 bilijuna puta više novca nego što sada ukupno cirkulira na Majčici Zemlji, računajući i gotovinu i elektronički novac. Naravno, tolika je cijena kad bismo je mi danas gradili, a Palpatinea to ne bi stajalo baš toliko jer je sklon korištenju robovskog rada, a i jednom davno u jednoj galaksiji jako, jako daleko imaju antigravitacijske uređaje pa bi dizanje materijala u svemir bilo valjda jeftinije, ali opet, nije to mali novac; pobunjenički savez ga je u bitki kod Yavina 4 lijepo počešao po džepu. Stoga je jasno zašto je druga Zvijezda smrti u "Povratku jedija" samo poluzavršena – čak i Imperij može utanjiti s novcima.

Da zaključimo: cijena izgradnje Zvijezde smrti – 15 kvadrilijuna i nešto sitno dolara; sjetiti se da treba zatvoriti ventilacijski otvor za hlađenje kroz koji može proći svjetlosni torpedo – neprocjenjivo. Za sve ostalo tu je kreditna kartica – primaju je svi osim Greedoa.

Želite prijaviti greške?