Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prije svega

U oživljavanje bolesnog sektora uključila se i Europska komisija

VBZ
Tomislav Miletić/Pixsell
10.09.2014.
u 15:40

Na sreću, uz nezaobilazni Interliber i državnu kasu, u oživljavanje bolesnog sektora uključio se i EK

                U poplavi loših vijesti s područja financiranja kulture, treba istaknuti vijest s weba Ministarstva kulture da su hrvatski nakladnici na natječaju Europske komisije za potporu književnih prijevoda ove godine izborili 243.664 eura.

OceanMore dobio je 24.738, Vuković & Runjić 59.524, a Naklada Ljevak 59.612 eura. Nakladnička kuća VBZ dobila je potporu za trogodišnji projekt, a za prvu godinu ona iznosi 99.789 eura. Treba napomenuti da je riječ o potporama za prijevode europskih autora na hrvatski jezik. I proteklih godina hrvatski su se nakladnici osladili novcem iz Bruxellesa, pa su lani izborili 267.268, a 2012. godine 210.413 eura.

U Ministarstvu kulture izračunali su da je Hrvatska prema broju prijava u samom europskom vrhu. Najviše prijava poslali su nakladnici iz Bugarske (26) i Španjolske (22), dok je po osamnaest prijava došlo iz Hrvatske, Slovenije i Srbije. Riječ je o bespovratnim sredstvima koja će dobro doći domaćim nakladnicima u njihovoj borbi s visokim rabatima, zabrinjavajućom nelikvidnošću i lošom ekonomskom situacijom u zemlji.

Knjige se danas čitaju, ali sve rjeđe kupuju. Nakladnici teško dolaze do novca i od tih malo prodanih knjiga. Stoga se njihovo poslovanje svodi na razmjenu po principu ti meni uslugu, a ja tebi knjigu. Na sreću, uz nezaobilazni Interliber i državnu kasu, u oživljavanje bolesnog sektora uključio se i EK.     

>> Kako vlade spašavaju medijsku industriju u EU

Komentara 1

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
19:30 10.09.2014.

Prekasno, gospodo, prekasno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije