Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svečanost

Prvo mjesto ujedno je i zalog za karijeru Korane Serdarević

'06.06.2013., Zagreb - U hotelu Esplanade odrzana je dodjela nagrada Vecernjakovog natjecaja za kratku pricu.  Photo: Petar Glebov/PIXSELL'
Foto: 'Petar Glebov/PIXSELL'
1/3
06.06.2013.
u 17:24

Dodijeljene nagrade pobjednicima Večernjakova natječaja za kratku priču Ranko Marinković: prvonagrađenoj Korani Serdarević, drugonagrađenom Dimitriju Popoviću i Dragi Štambuku (u odsustvu)

Cijelo jedno važno poglavlje povijesti hrvatske književnosti napisao je natječaj za kratku priču Večernjeg lista, koji traje od 1964. godine i nosi ime našeg slavnog književnika Ranka Marinkovića, dugogodišnjeg predsjednika žirija koji je birao najbolje priče. Stoga će 2014. godina biti godina proslave velike obljetnice, pola stoljeća tradicije, koja će se posebno obilježiti na stranicama Večernjaka, ali i na sljedećoj svečanosti priče.

– Imala sam strašnu tremu. Valjda je piscima koji su već dobivali nagrade lakše – priznala je Korana Serdarević, pobjednica 48. natječaju za kratku priču Večernjeg lista nakon jučerašnje svečane dodjele u hotelu Esplanade. Tremu joj je na dodjeli razbijao poznati likovni umjetnik Dimitrije Popović, koji je osvojio drugu nagradu, a u trolistu najboljih kratkopričaša nedostajao je Drago Štambuk, naš veleposlanik u Brazilu.

On je na vijest o nagradi poslao poruku u kojoj je zahvalio Večernjem listu na dugoj tradiciji, žiriju na ustrajnosti te kolegama koji s njim ove godine dijele pobjedničko postolje. Pri tome je opisao kako je uopće poslao priču \"Praljin sin\" na natječaj. U gradu je, naime, sreo Stjepana Čuića, nedavnog pobjednika, koji mu je dao fotokopiju svoje nagrađene priče. A ostalo je povijest.

Veliko uzbuđenje

– Evo što ti je diplomacija – smijao se kasnije na koktelu Stipe Čuić, dugogodišnji novinar Večernjeg lista:

– Sad ispada da po gradu hodam s punim džepovima fotokopija svojih priča.

Najuzbuđenija je bila Korana Serdarević, koja je za priču \"Kravosas\" osvojila novčanu nagradu od 20 tisuća kuna. Danima je, kaže, smišljala zahvalu koju će izreći. Posebno je željela zahvaliti profesoru Milivoju Solaru, koji je bio na čelu i ovogodišnjeg žirija, ali kako sama kaže: \"Nema tog nagrađenog za književnost koji ne zahvaljuje Solaru.\" Stoga se odlučila na obećanje:

– Ovo je prva moja nagrada, velik dokaz koji osjećam duboko u sebi i koji mi govori da sam na pravom putu. Ali to je i velika odgovornost i motivacija za dalje jer sve što objavim nakon ovoga morat će biti još bolje.

Dimitrije Popović, koji je drugu nagradu i osam tisuća kuna dobio za priču \"Omča\", posebno se sjetio Ranka Marinkovića, velikog književnika čije ime nosi naš natječaj:

Radili na grafičkoj mapi

– Posebna je čast dobiti ovu nagradu u godini kada obilježavamo sto godina rođenja Ranka Marinkovića te godinu dana uoči velikog jubileja same priče – rekao je Dimitrije Popović i sjetio se daleke 1985. godine kada je s Marinkovićem radio na grafičkoj mapi \"Traktat o ruci\". Njemu je bilo posebno drago upoznati sina Ranka Marinkovića Vinka, koji je također bio na svečanoj dodjeli nagrada kako bi i sam čestitao nagrađenima i podržao napore da se održi tradicija kratke priče u Večernjem listu.

Svi okupljeni, a među njima je bio i predsjednik HAZU, članovi ovogodišnjeg žirija (selektor kratke priče Tomislav Sabljak, predsjednik žirija akademik Milivoj Solar, književnica Julijana Matanović – njezin nam se kolega Zoran Ferić nije uspio pridružiti jer je bio dežurni profesor na državnoj maturi), brojni književnici, ali i urednici izdavačkih kuća, ističu upravo najbolju stranu te tradicije duge pola stoljeća: priče koje otkrivaju nove mlade autore koji nakon debija u Večernjem listu ostvare sjajnu karijeru. A svi su bili uvjereni da će to biti i profesionalni put Korane Serdarević.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije