Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Festival kratkih priča

Proslavljeni američki autor David Vann na 13. FEKP-u!

david vann
Foto: PR FOTO
16.05.2014.
u 10:34

Sjajani četverac – João Anzanello Carrascoza, João Paulo Cuenca, Ana Paula Maia i Paula Parisot – domaćoj će publici predstaviti književnost ovogodišnje zemlje partnera FEKP-a: kratku priču Brazila!

Sjajani četverac – João Anzanello Carrascoza, João Paulo Cuenca, Ana Paula Maia i Paula Parisot – domaćoj će publici predstaviti književnost ovogodišnje zemlje partnera FEKP-a: kratku priču Brazila! Nakon neformalnog i tradicionalnog gurmanskog pothvata ’Čuvajte se: hrvatski pisci kuhaju’, u kojemu će pregače nositi Zoran Ferić, Senko Karuza, Robert Mlinarec i Ivica Prtenjača, brazilski će suvremeni pisci na prvi dan festivala, 1. lipnja, na vidikovcu Zagreb Eye s početkom u 20 sati domaću publiku uvesti u brazilsku književnost te nam otkriti ‘Kako čitati i pisati Brazil’. Baš kao i Svjetsko nogometno prvenstvo, i Festival europske kratke priče otvara nogometni susret Brazila i Hrvatske i to drugog dana festivala, 2. lipnja u 13 sati.

Brazilsko-europsko-hrvatska reprezentacija književnika važne će stvari raspravljati na nogometnom terenu u centru grada Zagreba s ekipom hrvatskih glazbenih legendi - bendom Pips, Chips & Videoclips. Teme 13. FEKP-a ne staju na Brazilu i kratkim pričama: austrijski književnik i esejist Robert Menasse sa Srećkom Horvatom, filozofom, piscem i aktivistom, debatirat će o dobrim i lošim stranama Europe, o njezinoj povijesti i budućnosti uz zaplet i rasplet. Razgovor će početi u 19 sati u Polukružnoj dvorani &TD, a nakon njega, u 20:30 sati, započinju ugodna večernja čitanja - Noć kratke priče u kojoj će se predstaviti Marica Bodrožić (Njemačka), Drago Glamuzina (Hrvatska), Ana Paula Maia (Brazil), Jon McGregor (UK), Tommy Wieringa (Nizozemska) i Kristine Želve (Latvija). Tko je rekao da se kratka priča u Hrvata pritajila? O aktualnom trenutku, kanalima kojima do nas dolazi, novim i starim piscima te knjigama priča koje se ne smije propustiti razgovarat će Maja Hrgović, Edo Popović, Zoran Ferić i Kruno Lokotar trećeg dana festivala, 3. lipnja u 17 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića.

Talijanski književnik Paolo Cognetti predstavit će u Talijanskom institutu za kulturu, a u 19 sati u Polukružnoj dvorani &TD Jon McGregor i Jenni Fagan podnijet će izvještaj o najnovijim zbivanjima na britanskoj književnoj sceni. Nakon najboljeg kratkopričaša Velike Britanije i najbolje mlade škotske autorice, u 20:30 sati počet će druga Noć kratke priče – João Paulo Cuenca (Brazil), Paolo Cognetti (Italija), Jenni Fagan (UK/Škotska), Robert Menasse (Austrija), Zoran Pilić (Hrvatska) i David Vann (SAD) svoje će nagrađivane priče čitati domaćoj publici, a te će se noći dodijeliti i tri nagrade FEKP & In Your Pocket za najbolje kratke priče. Osobitost FEKP-a je i inzistiranje na tome da se svake godine održi u dva domaća grada pa će se tako, uz obavezni i paralelni zagrebački dio, festivalska karavana 4. i 5. lipnja zaustaviti u Šibeniku.

U Zagrebu će dobitnica Europske nagrade za književnost 2013. godine Marica Bodrožić, 4. lipnja s početkom u 19 sati u Francuskoj Medijateci s urednikom Seidom Serdarevićem razgovarati o novom romanu Sjećanje libela, a Davor Mandić i Marko Gregur predstavit će se u 20 sati u književnom klubu Booksa. Šibenska će publika 4. lipnja u Muzeju Grada Šibenika u 19 sati upoznati brazilsku suvremenu četvorku, nakon čega će oba dana šibenskog programa na Maloj loži od 20:30 sati uživati u čitanju ‘Priča sa svih strana svijeta’. Zagrebačka će se publika ponovno zaljubiti u kratku priču 6. lipnja. Zadnja večer FEKP-a ostavljena je za večernje čitanje i proslavljenog američkog pisca Davida Vanna, neizostavnog imena na godišnjim top-listama najboljih knjiga, miljenika kritičara i žirija te sveučilišnog profesora književnosti. O kratkoj priči i romanu i o mnogočemu drugome s Davidom Vannom razgovarat će jedna od ponajboljih hrvatskih književnica mlađe generacije – Maja Hrgović na vidikovcu Zagreb Eye u 19 sati. Više detalja pronađite na internet stranici FEKP-a!

>>Uvjeren sam da nisam svjetski rekorder u pisanju kratkih priča

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije