Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Festival svjetske književnosti

‘Bez čitatelja knjige ne postoje, one su tada samo hrpa papira’

javier cercas
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
08.09.2014.
u 16:02

Cercas upozorava na važnost dvosmislenosti u književnosti

        “Salaminski vojnici”, “Brzina svjetlosti” i “Anatomija jedne pobune” knjige su španjolskog pisca Javiera Cercasa prevedene na hrvatski jezik. Stoga i ne čudi da je Cercasovo gostovanje na Drugom festivalu svjetske književnosti do posljednjeg mjesta napunilo dvoranu kina Europa.

Cercas, koji se bavi i publicistikom te pedagogijom, rekao je da fikcija može rasvijetliti i ono što povijest ne može i što povijest skriva. U “Salaminskim vojnicima” on je pomiješao fikciju sa stvarnošću zapitavši se zbog čega je jedan republikanski vojnik u španjolskom građanskom ratu sačuvao život fašističkog vojnika. No, u “Anatomiji jedne pobune” fikcije, tvrdi Cercas, nema.

– To je knjiga o događaju koji se zbio 23. veljače 1981. kada je u parlamentu pokušan državni udar kako bi se izazvao građanski rat. Žandari su upali u parlament i naredili da se svi bace na pod. Tri osobe nisu ih poslušale i mene je zanimalo zašto i zašto baš ta trojica. To su bili tadašnji šef vojske, glavni tajnik komunističke partije i premijer Adolfo Suarez. Nijedan povjesničar nije napisao knjigu o tom udaru koji je za Španjolce ono što je Kennedyjevo ubojstvo za Amerikance – istaknuo je Cercas rekavši da je u književnosti važnije ono što nije napisano od napisanog.

– Čitatelj stvara književnost, a ne autor. Bez čitatelja, knjige ne postoje. One su samo hrpa papira. Čitatelj im daje magiju i čar. Fanatici čitanja u knjigama nalaze i ono što je autor u njima nesvjesno ubacio. Bez dvosmislenosti, nema književnosti – naglasio je Cercas u razgovoru s Tomislavom Brlekom.     

>> Dođite na Festival svjetske književnosti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije