Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica

Kina pobjeđuje Ameriku u cyber ratu

03. prosinca 2008. u 12:49 12 prikaza

Kina je toliko razvila svoju kompjutorsku tehnologiju da bez problema krade osjetljive obrambene podatke iz američke računalne mreže, što ju je dovelo u položaj da može naštetiti američkoj vojsci bilo gdje u svijetu, tvrdi se u najnovijem izvješću američkog Kongresa koje je izradilo posebno povjerenstvo za odnose SAD-a i Kine.

Povjerenstvo, sastavljeno od šest republikanca i demokrata, u izvješću je jednoglasno zaključilo kako kineska vojna modernizacija te “impresivne ali uznemirujuće” mogućnosti računalnog ratovanja pokazuju “da Kina namjerava proširiti na svoju zonu kontrole na štetu azijskih susjeda i Sjedinjenih Država.”

Komisija preporučuje vladi SAD-a nadogradnju svojih obavještajnih i sigurnosnih sustava te strožu zaštitu računalnih mreža.

Izvješće citira kineskog vojnog stratega Wang Huachenga, koji je ovisnost o informatičkim tehnologijama opisao kao “meki trbuh američke obrane i sigurnosti”. Prema američkim procjenama, u Kini ima oko 250 hakerskih skupina, od koji su neke navodno prošle obuku na kineskoj vojnoj akademiji.

“Kina provodi agresivni cyber rat protiv Sjedinjenih Država”, navodi se u izvješću komisije, koje prenosi britanski dnevni list The Guardian.

Izvješće nadalje tvrdi da je deset najvećih tvrtki koje rade za vojsku SAD-a, uključujući Raytheon, Lockheed Martin, Boeing i Northrop Grumman, bilo žrtvom kineske cyber špijunaže.

SLOVAKINJA DANIELA A.?
Amerikanka na Instagramu o misterioznoj ženi s Krka: 'Radile smo zajedno, dobro je poznajem'
Poslovna odjeća koju je dizajnirao pobjednik natječaja "Ti kreiraš" Robert Sever
Poslovna odjeća s dizajnerskim potpisom
Prava stvar na pravom mjestu: Evo kako izgleda dizajn Roberta Severa