Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAD tvrdi da se kineski hakeri obučavaju i na vojnoj akademiji

Kina pobjeđuje Ameriku u cyber ratu

Autor
Zorana Bajt
21.11.2008.
u 17:51

Kina je toliko razvila svoju kompjutorsku tehnologiju da bez problema krade osjetljive obrambene podatke iz američke računalne mreže, što ju je dovelo u položaj da može naštetiti američkoj vojsci bilo gdje u svijetu, tvrdi se u najnovijem izvješću američkog Kongresa koje je izradilo posebno povjerenstvo za odnose SAD-a i Kine.

Povjerenstvo, sastavljeno od šest republikanca i demokrata, u izvješću je jednoglasno zaključilo kako kineska vojna modernizacija te “impresivne ali uznemirujuće” mogućnosti računalnog ratovanja pokazuju “da Kina namjerava proširiti na svoju zonu kontrole na štetu azijskih susjeda i Sjedinjenih Država.”

Komisija preporučuje vladi SAD-a nadogradnju svojih obavještajnih i sigurnosnih sustava te strožu zaštitu računalnih mreža.

Izvješće citira kineskog vojnog stratega Wang Huachenga, koji je ovisnost o informatičkim tehnologijama opisao kao “meki trbuh američke obrane i sigurnosti”. Prema američkim procjenama, u Kini ima oko 250 hakerskih skupina, od koji su neke navodno prošle obuku na kineskoj vojnoj akademiji.

“Kina provodi agresivni cyber rat protiv Sjedinjenih Država”, navodi se u izvješću komisije, koje prenosi britanski dnevni list The Guardian.

Izvješće nadalje tvrdi da je deset najvećih tvrtki koje rade za vojsku SAD-a, uključujući Raytheon, Lockheed Martin, Boeing i Northrop Grumman, bilo žrtvom kineske cyber špijunaže.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?