Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAVRŠEN GOSPODARSKI SUSRET PREDSTAVNIKA DVIJU NAJJAČIH SVJETSKIH EKONOMIJA

Kina Americi: Znate davati lekcije, ali ne i primati ih na račun politike i ekonomije

05.12.2008.
u 10:14

Kina i Sjedinjene Američke Države obvezale su se na međusobnu potporu u rješavanju problema izazvanih globalnom krizom, koja će se pokušati ublažiti sa 20 milijarda dolara pomoći.

Ova izdašna novčana potpora odnosit će se prije svega na tvrtke izvoznice koje su suočene s nestašicom kredita za kupnju svojih roba, napose one tvrtke koje posluju sa zemljama u razvoju.

Obje države posvetile su se jačanju svjetske ekonomije i prevladavanju krize, izjavio je Henry Paulson, američki ministar financija, nakon što je završio sastanak dvije države na najvišoj razini u Pekingu.

Uvoznici diljem svijeta trenutačno muku muče s pronalaskom kredita kojim bi potrošači kupovali robu, s obzirom na to da su banke pooštrile uvjete za odobravanje pozajmica.

To, pak, izravno utječe na gospodarski rast zemalja, odnosno pad kupovne moći, te nedostatka gotovine na tržištu.

Osim zbog ovih globalnih prilika, sastanak održan na vrhu otvorio je i teme poput kineskog zahtjeva da se olakšavaju investicije te države u SAD-u.

Kineski kolege Amerikancima su preporučili povećanje kamata na štednju te smanjenje fiskalnog deficita, te bolju prilagodbu domaćih prilika nastalim problemima.

Kineski komentari sezali su i do ocjena kako je SAD navikao znatno više davati lekcije i komentare na inozemnu politiku i ekonomiju umjesto da ih zna ponekad i primati na svoj račun.

S druge strane, Amerikancima je zasmetala kineska tečajna politika, u kojoj oni slabom domaćom valutom - juanom, ustvari snažno podupiru izvozničke aktivnosti svojih tvrtki te im time daju, prema američkom stajalištu, nepoštenu prednost u odnosu na ostale na svjetskom tržištu.

Kineska ekonomija bilježi rast od otprilike devet posto godišnje, dok je američka na udaru recesije.

(S.M.)

Želite prijaviti greške?