Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
smiješi joj se olivier

Zrinka Cvitešić nominirana za najvažniju englesku kazališnu nagradu

Zrinka Cvitešić
Foto: PA/Pixsell
1/2
11.03.2014.
u 15:46

Dok neki britanski žiriji njeguju populizam, Olivier se dodjeljuje za kvalitetu, a ona je Zrinkin najveći adut, pa joj šanse za osvajanje nisu male. Zbog nove uloge naša će glumica preseliti u New York, igrat će na Broadwayu

Hrvatska glumica Zrinka Cvitešić, koja je glavnom ulogom u mjuziklu “Once” postala nova zvijezda West Enda, nominirana je za najvažniju britansku kazališnu nagradu Olivier, koja je svojevrsni ekvivalent broadwayskom Tonyju. Sam mjuzikl dobio je još pet nominacija: za najbolji zvuk, najbolji set, najbolju koreografiju, postignuće u glazbi te najbolji novi mjuzikl.

Impresionirala Britance

“Zrinka Cvitešić kao neobična, inspirativna heroina ulogom Djevojke u ovom hit-mjuziklu od same premijere osvaja srca publike na West Endu. Impresionirala nas je zapanjujućim glasovnim mogućnostima i dirljivom, duhovitom izvedbom”, stoji u obrazloženju žirija nagrade, koju su pozdravili i domaći kulturni radnici.

Foto: Tomislav Krasnec

Foto: Tomislav Krasnec/Pixsell

– Već prije šest mjeseci imala sam naznake iz Londona da se Zrinki smiješi nominacija, što sam i objavila na portalu teatar.hr. Ona je nedavno u gotovo istoj konkurenciji nominirana i za Evening Standard Award, ali kasnije smo čuli da je redakcija intervenirala zahtijevajući da nagrade budu što populističkije. Očekujem da će se žiri Oliviera maksimalno distancirati od njihovih odabira, zbog čega mislim da Zrinka ovaj put ima znatno veće šanse – procijenila je Nora Krstulović, ističući da nagrada čak i nije toliko važna kao činjenica da su talent, rad i trud Zrinke Cvitešić prepoznati na West Endu, što nije bio slučaj u zagrebačkom HNK, u čiji se ansambl vjerojatno više nikada neće vratiti.

Podsjetimo, nominacija naše glumice za nagradu Olivier uslijedila je nakon niza priznanja koja su joj dodijelili Britanci: od titule debitantice godine 2013. do nagrade Broadway World UK u kategoriji za najbolju glavnu glumicu, ali i hvalospjeva u utjecajnim medijima kao što je Variety, koji ju je istaknuo kao “glumicu koju morate upoznati”. Podsjetimo, snažan međunarodni proboj Zrinke Cvitešić uslijedio je nakon uloge u filmu Jasmile Žbanić “Na putu” i uvrštavanja u program Shooting Stars na Berlinaleu 2010. godine.

Vezana uz uspjeh

– Zrinka je svojom staničnom strukturom vezana za uspjeh i nema tog cilja koji si postavi a da ga ne ispuni. Jedva čekam da svoje zaslužene kazališne trijumfe sublimira i u novu filmsku ulogu, pa makar i hollywoodsku. Ali siguran sam da bi joj dobro stajao i jak hrvatski film ili europska uspješnica – ocijenio je ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar, u čijem je filmu “Što je muškarac bez brkova” imala prvu važniju ulogu.

Kako doznajemo, Zrinka zaista priprema nove filmske uloge, ali i prvu ulogu na Broadwayu. Zbog te nove stepenice u karijeri u kojoj se, osim kao izvrsna kazališna i filmska glumica, već dokazala i kao uspješna plesačica i pjevačica, nakon isteka ugovora na West Endu namjerava se iz Londona preseliti u New York.

Komentara 1

TM
tesla moj ponos
10:02 18.03.2014.

Glumica se nalazi u dilemi - ljubav ili karijera ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije