Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uzbuđenje u Školi za balet i ritmiku

Zaplesat će Orašara s Carskim baletom!

25.11.2014., Zagreb - Antonijeta Seketa Gleich, profesorica i ravnateljica Skole za balet i ritmiku, uvjezbava ucenice skole za nastup u baletnoj predstavi Orasar koja ce se, u izvedbi Ruskog carskog baleta, odrzati u Lisinskom.  Photo: Marko Prpic/PIXSEL
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/4
29.11.2014.
u 13:14

Ove male balerine (i dva baletana) nikad nisu plesale uz profesionalni ansambl

Svaka je izvedba Orašara, najpopularnijeg baleta Petra Iljiča Čajkovskog, praznik. Osobito u božićno vrijeme, u koje najbolje pristaje baletna bajka koja se događa u dječjim snovima jedne badnje noći.

Pripremili dvije izvedbe

U ponedjeljak 1. prosinca baletna čarolija Orašara preobrazit će čak dva puta, u 17.30 i u 20 sati, i veliku pozornicu Lisinskog kada na nju izađu članovi i solisti Ruskog carskog baleta. Ali, posebno uzbuđenje već dva mjeseca vlada u zagrebačkoj Školi za balet i ritmiku. Njihovih 47 učenika prvi će put izaći na pozornicu s profesionalcima obogaćujući raskošne prizore u ulogama djevojčica, dječaka, miševa, vojnika, patuljaka i anđela.

Nitko se od njih nije nadao da će već u drugom, trećem ili četvrtom razredu baletne osnovne škole dobiti ovakvu priliku, a temperatura im je još porasla nakon što ih je posjetio čitav ansambl Ruskog carskog baleta, pohvalio njihovu uvježbanost i pred njima izveo svoj profesionalni trening i pokus.

Jedini dječak kojeg smo među djevojčicama zatekli na probi odmah vas podsjeti na Billyja Elliota, ali samosvjesni Krešimir Stjepan Zvonković, koji je taj dan na probu došao usprkos virozi i temperaturi, dobio je još veći kompliment kada je ruski baletni majstor pred svima rekao: "Pa ovo je pravi Barišnjikov", uspoređujući dječaka s ruskom i svjetskom legendom.

Sa sjajem u očima djevojčice nam jedna za drugom pričaju o svojim rasplamsanim snovima.

"Velika je čast plesati s Ruskim carskim baletom, a i ja planiram otići u Rusiju u Boljšoj teatar. Ovo je tek početak", kaže Ena Cukerić, a Nia Lazar Vlašić dodaje: "Plesat ćemo s jednim od najboljih baleta na svijetu i nadam se da će se sav naš trud isplatiti".

Imaju i srednjoškolce

"Kad smo ih gledali to je bilo toliko savršeno da ne možete zamisliti ništa bolje i ljepše", oduševljena je i Vita Puškadija.

Tihana Sarošević, ravnateljica škole koja od lani ima i srednjoškolski program, osobito je sretna što se Orašar događa u mjesecu kada će njihova ustanova svečanim produkcijama 16., 17., i 19. prosinca u Kulturnom centru Travno proslaviti 20 godina rada.

Tada će s današnjim učenicima nastupiti i oni bivši, među kojima je i Petra Vargek, već proslavljena solistica Baleta HNK, dok je za ovu nesvakidašnju suradnju škole s Ruskim carskim baletom najzaslužnija iskusna Almira Osmanović.

>> Špice kao instalacije domaćih kreativaca

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije