Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sanja Tropp Frühwald

Smrt suvremenog plesa donosi spoznaju da je sve moguće

sanja
PIXSELL
14.05.2012.
u 15:39

Studio za suvremeni ples obilježava pola stoljeća postojanja, a predstava je nastala u potpunoj kreativnoj slobodi

Ansambl Studija za suvremeni ples priprema posebnu poslasticu u utorak od 20 sati povodom približavanja 50. obljetnice djelovanja u dvorani Gorgona MSU-a. Izvode javno događanje – “Large

Mentalni eksperiment

Ono je svojevrstan mentalni eksperiment – koncert, predstava i ples u jednom! Glazbu je birao Mario Kovač, a sviraju je na unikatnim instrumentima – bas gitaru napravili su od kutije za alat, električnu gitaru od filmske role, a ukulele od knjige! Cilj je bio napraviti nešto posve novo kroz potpunu slobodu u kreaciji.

Koreografkinja Sanja Tropp Frühwald kaže da je cijeli ansambl u priču krenuo s fantazijom, utopijom nastojeći sagledati životni trenutak svih nas, egzistenciju pojedinca, ali i suvremenog plesa.

– On je na rubu egzistencije; kao umjetnička forma sustavno je uništavan posljednjih nekoliko godina očajnim kulturnim politikama. Svjesni smrtnosti, problemu smo pristupili tako da ne dopustimo apatiji da nas povuče na dno, nego da pronađemo nove formate kroz koje ćemo se izražavati. Fiktivan kraj suvremenog plesa, koji ipak nije toliko dalek, donosi spoznaju da je sve moguće, sve postaje važno. Revoluciji pristupamo kao konceptu, ona je moguća baš sad, taj klik koji se u nama dogodio jest moment koji otvara nove mogućnosti – rekla je koreografkinja Sanja Tropp Frühwald.

 Poznati redatelj Mario Kovač događaj je nazvao “Last show on Earth” koji najbolje opisuje što će predstaviti publici čiji će feedback utjecati na razvoj predstave, a ona, koliko je god puta izvodili, nikad neće biti ista. Članovi ansambla sviraju, plešu i pjevaju, no na svakoj pjesmi sudjeluju u različitoj formi izvođača.

Snimili soundtrack

Uspjeli su snimiti i soundtrack u trajanju od sat vremena koji će prije premijere podijeliti publici.

U propitkivanju samih sebe i samog Studija, sudjeluju svi aktivni članovi ansambla – Branko Banković, Dina Ekštajn, Bruno Isaković, Martina Tomić, Ana Vnučec i Bosiljka Vujović Mažuran. Damir Šimunović je aranžer glazbe, scenografiju je sastavio Matija Šantić, a kostime je osmislila Zdravka Ivandija. Mario Kovač novi je suradnik oko predstave, dok se teoretskim strechingom bavio Igor Dobričić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije