Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijera Plemena

Slaven Španović je zvijezda priče o tišini u kojoj svi urlaju

Plemena, r. Slavica Knežević, premijera
pixsell
18.04.2013.
u 13:53

Slaven Španović je dojmljiv upravo u svojoj mirnoći kojom naglašava svijet tišine čovjeka oko kojeg svi urlaju. Slijedi ga Petra Kurtela čiji krik: "Ne želim da u mom životu sve bude gluho" tvori najpotresniju sliku predstave

Ono štu su za Exit nekada bili Kauboji, od sinoć su Plemena. Prvi su nas zabavljali, drugi nas sile da se u mraku kazališta borimo s čvorom u vlasitom želucu, ali obje su predstave vrh vrhova hrvatskog teatra.

Tekst Nine Raine otkrio je Marko Torjanac, koji ga je uz Jasminku Pakušić preveo i koji je ujedno pomoćnik redatelja i tumači ulogu oca. U Plemenima je prepoznao priču o svim našim obiteljima, o plemenima kojima pripadamo i iz kojih bježimo, a Slavica Kneževiće ih je režirala pružajući sav mogući prostor mladim glumcima. Sigurnim vodstvom pomogla im je da stvore uloge za pamćenje. Slaven Španović je istinska zvijezda ove predstave, dojmljiv upravo u svojoj mirnoći kojom naglašava svijet tišine čovjeka oko kojeg svi urlaju. Slijede ga Petra Kurtela čiji krik: \"Ne želim da u mom životu sve bude gluho\" tvori najpotresniju sliku predstave, te Matija Kačan kao drugi sin disfunkcionalne obitelji.

To je obitelj koja ima gluho dijete. Sve je u njegovoj sjeni, svi su mu podređeni, i upravo zbog toga on je okružen tišinom i samoćom. Opća katarza počinje kada se gluhi mladić zaljubi u djevojku koja gubi sluh, kada prijeđe u drugo \"pleme\". Slavica Knežević iz briljatnog teksta izvlači mnogobrojne slojove i značenja, no nemoguće je emocionalno ne reagirati na način na koji je naglasila vječni strah roditelja oko toga jesu li napravili dobro za svoje dijete i ljubav koja postoji čak i kada sve rade krivo.

U prvoj premijernoj ekipi, u petak ćemo vidjeti i drugu, na sceni su i Lana Gojak koja zatvara četverokut mladih te Jasna Palić kao majka, jedina slaba (previše afektirana i histerična) karika sjajnog glumačkog niza.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije