Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne jenjava polemika

I četnici su dio trenda zaborava i ljubavi u 'regionu'

draža mihajlović
10.03.2015.
u 16:08

Siniša Ružić: Nebojša Glogovac je za Dražu Mihailovića tvrdio da je drag i dobar čovjek

Najava ravnateljice dramskog programa Dubrovačkih ljetnih igara Mani Gotovac da će ovog ljeta u Dubrovniku među glumačkim perjanicama biti i srpski glumac Nebojša Glogovac, izazvala je polemično pitanje glumca Siniše Ružića koji je podsjetio na Glogovčeve izjave o Draži Mihajloviću.

To nije čak ni pristojno

– Kolega Glogovac je u seriji "Ravna Gora" glumio četničkog vođu Dražu Mihajlovića. Ima ga pravo glumiti kao glumac. No on ga je u niz intervjua opravdavao navodeći da je bio drag i dobar čovjek, častan vojnik, da se borio protiv fašizma, gotovo da bi danas dobio nagradu za toleranciju i suživot. U Srbiji je danas jak pokret koji je doveo do toga da je na nivou službene Srbije blizu potpuna pravna i moralna rehabilitacija Draže Mihajlovića, poništenje suđenja i osude i proglašenje žrtvom komunizma.

Može Glogovac privatno misliti što hoće, ali bi trebao biti toliko inteligentan i pristojan da, ako misli raditi u Hrvatskoj, takve svoje stavove zadrži za sebe. Za mene je uvredljivo i skandalozno da u Dubrovniku, koji je doživio ratna razaranja i bio napadan od tih i takvih četnika, prvak drame bude netko tko opravdava četničke zločine. Pod četničkim znakovljem počinjeni su najveći zločini, klanja i ubijanja u ratu u BiH i Hrvatskoj i sada to netko opravdava – obrazlaže Ružić. Hrvatski scenarist i pisac Ivo Štivičić, koji je dramatizirao Krležinu novelu "Pijana novembarska noć 1918" za Teatar Ulysses, u kojoj pukovnika Vesovića glumi baš Glogovac, rekao nam je da je Glogovac tu ulogu odradio odlično.

– Glogovac je stvorio fanove koji su na Brijune dolazili zbog njega. Što se tiče njegova stava o Draži Mihailoviću, valjda kazalište mora širiti spektar demokratskih vidika. Znamo da glumac živi tuđe sudbine i tuđe biografije. I to je cijela priča. Glogovac je lani u Zagrebu na Krležinu festivalu aklamacijom dočekan u ulozi Vesovića u Zagrebačkom kazalištu mladih. Ostavimo umjetničkom vodstvu Dubrovačkih ljetnih igara procjenu tko će od glumaca nastupiti pred publikom. A dobar glumac je dobar glumac – ističe Štivičić.

Siniši Ružiću smeta što kazalištarci rijetko iznose svoje mišljenje o bilo čemu društveno važnom.

– Ne žele se zamjeriti. Boje se da će izgubiti angažmane, da ih neće pozvati u filmove, serije, na festivale. Priklanjaju se općem trendu ljubavi i zaborava u "regionu". Ako kažeš nešto, odmah si izbrisan, ti si fašist. Sve je dopušteno, osim biti normalan – ističe Ružić i dodaje.

Naši glumci su bez posla

– Kolege s Balkana su se u proteklih 10 godina naigrali u hrvatskim kazalištima, filmovima i serijama. Bili su uvijek dobro dočekani, nikad nitko nije postavio pitanje radne dozvole, sindikata, zaštite naših glumaca. Tako mnogi izvrsni hrvatski glumci ne mogu dobiti veću ulogu i priliku jer TV i kazališni producenti pate za imaginarnim šarmom Balkana i očekuju veliku gledanost na drugoj strani. Moš' mislit. Moderno je i davati uloge glumcima koji se muče s hrvatskim jezikom, a često imamo i puno boljih svojih.  A na drugoj strani nisu tako glupi da daju poslove strancima. Kao protivnik i četništva i ustaštva, a i pretjeranog idealiziranja komunizma, kao hrvatski glumac, građanin i porezni obveznik, upozorio sam na situaciju koja ima sve šanse da preraste u incident jer u DLJI su očito zaboravili da u Dubrovniku ima dosta ljudi koji nisu zaboravili da ih je netko gađao granatama – zaključuje Ružić.

>> Smije li čovjek koji je glumio Dražu igrati u Dubrovniku?

Komentara 21

Avatar MilaneseBolognese
MilaneseBolognese
16:50 10.03.2015.

Svaka čast gospodinu koji se usudio suprotstaviti našim "naprednim" ljevičarima koji široke ruke dočekuju fašiste iz Srbije, a hrvatske domoljube i hrvatsku zastavu ne podnose, ali zato su im hrvatski novci mili!

IV
ivicadacic
17:13 10.03.2015.

uzivio se glumac u ulogu 😜!

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
16:44 10.03.2015.

Koja lijepa slika na VL. Otvoris, odmah bi povratio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije