Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kulturnjaci2016

Prikupili 4,300 potpisa, premijer ih i dalje ignorira

11.02.2016., Zagreb - Ministar kulture Zlatko Hasanbegovic dao je izjavu vezanu na optuzbe koje se iznose u medijima. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
04.03.2016.
u 13:10

Kulturnjaci i dalje traže razgovor sa predsjednikom Vlade Tihomirom Oreškovićem

Najave građanskog neposluha, neodlaska u kazališta, prosvjeda i daljnje internacionalizacije slučaja ministra kulture Hasanbegovića, čiju smjenu traži oko tri i pol tisuće hrvatskih umjetnika, obilježile su prvi veći javni skup prosvjednika.

Velika dvorana Hrvatskog novinarskog doma bila je prepuna, kao u Tuđmanovo vrijeme kada se raspravljalo o Judinim škudama. Izlaganja su bila emotivna. Zoran Ferić recitirao je Goranovu “Jamu”, Zvonimir Bulaja predložio da se bojkotira prijavljivanje projekata na državni natječaj za javne potrebe u kulturi, a Sabina Sabolović skup je završila parolom “Smrt fašizmu, sloboda narodu”. Da je situacija sve ozbiljnija, dokazuje rasprava u kojoj se spominjalo klanje inteligencije, zapošljavanje rodbinskih uhljeba, ilegalna Oreškovićeva Vlada, kršenje Ustava predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, preuzimanje HRT-a... Teške optužbe upućene su Matici hrvatskoj zbog pisanja Vijenca o Jasenovcu, Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, najvišem crkvenom kleru...

Za jedne je ministar Hasanbegović periferni patuljak, za druge opasan čovjek rigidnih i ekstremističkih stavova koji je postao ministar da s filoustaških pozicija napravi temeljitu čistku u hrvatskoj kulturi.

Glumac Milivoj Beader rekao je da su u Zagrebačkom kazalištu mladih počeli rad na predstavi o padu Vukovara temeljenoj na transkriptima Mile Dedakovića i Franje Tuđmana, za koje je, navodno, ministar Hasanbegović rekao da su lažni i da je Dedaković izdajnik. Beader poručuje da će predstavu odigrati, a onima koji imaju nešto protiv toga poručuje: “Mi ih čekamo. Neka dođu”.

Redatelj Miran Kurspahić rekao je da je u Kerempuhu razgovarao s ministrom koji mu je rekao da nije ustaša, nego nacionalist.

– Ministar sebe doživljava kao heroja ulice – procjenjuje Kurspahić te tvrdi da je Hasanbegović upotrijebljen kao crvena krpa za kulturnjake koji su nasjeli na spin.

Paolo Magelli misli da je Europa rođena na antifašizmu koji nije ideologija, nego skup vrijednosti. Po njemu je neoprostivo izjednačiti Ivana Gorana Kovačića i Pola Pota, a sramotan mu je trojni pakt Zagreb – Budimpešta – Varšava. Predlaže stalan međunarodni forum u Zagrebu koji bi pomogao Europi u borbi protiv kulture užasa.

– Kada smo prije 22 godine imali akciju Tisuću potpisa hrvatskih kulturnih djelatnika, tadašnji nas je premijer Nikica Valentić primio u roku od 48 sati. Premijer Tihomir Orešković ne reagira još od 4. veljače kada smo mu urudžbirali potpise. Ne javlja se ni nakon 17. veljače kada smo zatražili da nas primi – kaže Urša Raukar.

– Pišite mu na engleskom jeziku – predlaže Bruno Šimleša. Goran Sergej Pristaš boji se scenarija po kojem je mađarski premijer Viktor Orban osnovao paralelnu akademiju te smijenio ravnatelje svih institucija.

– Naša inicijativa Kulturnjaci 2016 prvi je put ujedinila i zaposlene i nezaposlene umjetnike, institucionalne i neinstitucionalne, lijeve i desne – kaže Pristaš. I doista, riječ je o najmasovnijem protestu umjetnika u 25 godina hrvatske samostalnosti koji vladajući potpuno ignoriraju. A kao što je poznato iz dosadašnje prakse, nijedan masovniji bunt umjetnika u hrvatskoj povijesti nije bio uzaludan. •

Ključne riječi

Komentara 39

ZG
zgrio
13:32 04.03.2016.

Same uvrede, diskvalifikacije drukčijeg mišljenja (onog koje nije njihovo), izvrgavanje činjenica, a sve je obojano ideološki nikako kulturno.

Avatar Pavel ic
Pavel ic
13:41 04.03.2016.

ovi komunisti gori od ustasa sto se tice ponasanja.kad bi se tako mijenjali ministri izbori bi bili svski tjedan.ovi ako hoce glumit neka glume ako nece nek idu u onu usku stvar

DU
Deleted user
14:06 04.03.2016.

Sto bi Premijer razgovarao sa bivsim clanovima Ck SKH i stovateljima lika i djela diktatora Tita??? Mozda o demokraciji i ljudskim pravima....??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije