Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOSTOVANJE

Neujednačeni Timon Atenjanin na Ljetnim igrama

Timon Atenjanin
Foto: Grgo JEelavić/PIXSELL
21.07.2014.
u 11:00

Jučer je najavljen je i drugi Shakespeareov komad “Romeo i Julija” čija se glumica ganuto rasplakala

        Publika Dubrovačkih ljetnih igara ovih dana ima privilegij gledati čak dva Shakespeareova komada, i to „Timona Atenjanina“ u izvedbi ansambla Splitskog ljeta i u režiji veterana Georgija Para te „Romea i Juliju“ čiju premijeru za petak priprema Jagoš Marković uz dubrovački festivalski ansambl.

Parov „Timon Atenjanin“ seriozna je predstava koja afirmira više nego aktualan Shakespeareov antimaterijalistički tekst koji je svojedobno preveo buntovni Antun Šoljan. Velika mahom muška i odveć neujednačena glumačka ekipa prečesto je pribjegavala glasnom i žestokom govorenju, a predoslovni kostimi više su zbunjivali nego objašnjavali. I dok je prvi čin smješten na Timonov dvor bio dobro posložen i kompaktan, drugi čin, u Dubrovniku igran u turobnom parku iza nekadašnje bolnice, više je djelovao kao skup nepovezanih scena iz nekoliko dramskih djela.

Od glumačkog ansambla koji je predvodio Vili Matula u naslovnoj ulozi, najveće pohvale za održive kreacije svojih likova ipak zavređuju Sreten Mokrović, Trpimir Jurkić, Nenad Srdelić i Filip Radoš. A kakvog će to „Romea i Juliju“ gledati sretnici koji su na vrijeme nabavili karte za samo četiri izvedbe u ljetnikovcu Skočibuha? Treba reći da je Jagoš Marković tek treći redatelj koji u Dubrovniku režira ovaj komad, i to nakon Franca Zeffirelija i Ivice Kunčevića. Konferenciju za tisak obilježile su nezaustavljive suze Kristine Stevović koja glumi Juliju, ali i Markovićeva tvrdnja da je gledao Judy Dench koja je čudo, ali da je Neva Rošić bolja.A Neva Rošić nakon devet godina glumačke stanke u dubrovačkoj predstavi glumi Julijinu dadilju.  

>> U Dubrovniku ne vidim kruzere nego umjetnost koja im odolijeva  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije