Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kod Martinovih

Nepretenciozna i zabavna predstava o sapuničarstvu

borko perić
kerempuh
22.09.2013.
u 19:54

Redateljica Renata Carola Gatica režirala predstavu "Kod Martinovih" u Satiričkom kazalištu Kerempuh. Predstava se može gledati i kao predstava s ključem.

Plavokosi Rusi ovdje glume Meksikance, u glavi prepariranog jelena skrivaju se ljubavna pisma, tu je estradna diva koja ne zna pjevati, ali ni plesati ni glumiti, glumački junaci koji ne znaju tekst, ali znaju piti, pokondirene tikve kojima rogovi dobro pristaju, jedna prošla ljubavna avantura i jedna aktualna... ukratko burleska s pjevanjem, bez pucanja. Sve to je “Kod Martinovih”, prva ovosezonska premijera u Satiričkom kazalištu Kerempuh, djelo koje je prema vodvilju Eugenea Labichea “Najsretniji od trojice” režirala Renata Carola Gatica. No, kroz ovu sasvim nevažnu životnu priču, redateljica nas vodi u svijet televizijskih sapunica. Cijela je priča osmišljena kao javno snimanje prve epizode nove TV serije, u kojoj nastupaju sve odreda glumački prvaci, dive, ali i glumci intelektualci. Tako će Ivan Đuričić i pred kazalištem požurivati publiku da uđe u kazalište, kako ne bi remetili “ritam snimanja”, a tijekom predstave uključuju se paneli na kojima piše kad treba pljeskati, a kada se smijati... Spoj klišea koji ćete vidjeti u svakoj domaćoj, ali i stranoj sapunici ovdje funkcionira u sklopu primarne priče, ali i kao komentar na općeprisutnu sapuničarsku stvarnost. Predstava se može gledati i kao predstava s ključem pa je u njoj zabavno tražiti referencije na koje autori oslanjaju naša sjećanja. Jedan od važnih tragova svakako je glazba Marija Mirkovića i Gorana Tudora, drugi trag je tango kao simbol strasti, ma koliko šeprtljava ona bila. Tu je zatim Borko Perić koji nevjerojatno podsjeća na vječnoga gospona Fulira Relju Bašića, ali i Nina Erak-Svrtan koja replikom uz koju odlazi sa scene daje najbolji mogući komentar naših dičnih TV sapunica, ali i izriče ozbiljno upozorenje svim dobrim glumcima koji se zlopate u njima. Sve u svemu, zabavno, nepretenciozno, ali i dovoljno ironično i za publiku kojoj Kerempuh nije prvi na listi omiljenih kazališta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije