Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kraj Igara

“Ekvinocijo” će igrati dok bude Lokruma i glumaca na njemu

 predstava "Allons enfants"
pixsell
25.08.2013.
u 13:58

Zamjenik gradonačelnika Željko Raguž novo vodstvo Igara naziva odličnim, ali u županiji kažu da su Igre najprestižniji kulturni događaj u Hrvatskoj.Pohvalili su novine u ceremoniji otvaranja, ali i rekli da su neke novine izazvala kritike

Statistika je optimistična. U četrdeset i sedam dana trajanja na 64. Dubrovačkim ljetnim igrama izvedena su 143 programa na 29 lokacija, nastupilo je 2000 umjetnika iz cijelog svijeta, a gledatelja je bilo 65.000. Novi intendant Krešimir Dolenčić osigurao je čak 13 različitih dramskih naslova, a direktor glazbenog programa Mladen Tarbuk izborio se za 19 koncerata. Publika je mogla vidjeti i čak 25 filmova, dvije izložbe, ali i više nego uspješan program Pisci u Sponzi kojeg je inicirao Luko Paljetak, a osmislila i izborila neuništiva Mani Gotovac. I dok je na završnoj konferenciji za tisak zamjenik gradonačelnika Dubrovnika Željko Raguž novo vodstvo Igara nazvao odličnim, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji su malo rezerviraniji. Tako je Marijeta Hladilo, županijska pročelnica za obrazovanje, kulturu i sport rekla da su Igre najprestižniji kulturni događaj u Hrvatskoj, da pohvaljuje novine u ceremoniji otvaranja, ali i da su neke novine izazvala kritike, te da treba učiti na greškama.

Intendant Dolenčić ponovio je da mu je ovo bila pokazna godina.

_ Još se uvijek pitamo što su Igre. To je pitanje otvoreno. No, ostvarili smo obećano, za ovako malu kuću brojka od 143 programa je ogromna. I nagodine ćemo u grad dovesti Muzičku akademiju iz Zagreba, Dubrovnik treba postati mjesto studentskih radionica, vratili smo Dubrovniku u „Ekvinocijo“ kojeg nećemo skinuti sve dok bude Lokruma i glumaca, ali smo pokazali i da Dubrovniku trebaju i velike opere i klasični balet. Sa kazalištem Marina Držića ići ćemo u koprodukcije, u Dubrovnik ćemo dovoditi najbolju predstavu hrvatskog glumišta, ali i predstave kazališta iz cijele Hrvatske. Što se tiče tri dramske premijere, zahvaljujem se i onima koji svoje zadatke nisu izvršili _ rekao je Dolenčić. No, postavio je i pitanje sebi i drugima, što ćemo s gradom u koji svakog jutra uđe 12.000 ljudi, što je po njemu pitanje brendiranja i grada i festivala. Pita se Dolenčić i što će biti sa smradom liganja, bukom iz kafića ali i potrganim Orlandom?

_ Ovako dalje ne možemo. Srce kao moto ovih Igara nije tu dekorativno. Isto i naslov u jednim novinama Da li je Dolenčić položio, ne valja ništa. Nisam ja tu na kolokviju ni na ispitu _ poručio je novi intendant koji se već intenzivno bavi programom za 2014.

Direktor glazbenog programa Mladen Tarbuk rekao je da će završni koncert Igara ispred Kneževa dvora biti šlagvort za glazbeni program 65. Igara.

_ Izvedba Vivaldijevih godišnjih doba ali u izvedbi marimbe i kvarteta saksfona, te Piazzollinih Četiri godišnja doba Buenos Airesa najaviti će program za 2014. koji će biti u znaku baroka. Dubrovnik nije svjestan svoje baroknosti, a napetost između dubrovačke baroknosti i suvremenosti biti će okosnica programa kojeg pripremamo. Zahvaljujem se i umjetnicima koji su nastupili ove godine i to za iznose koji su i za dvije trećine manji od njihovih uobičajenih honorara _ rekao je Tarbuk.

Ravnateljica ustanove u kulturi Dubrovačke ljetne igre Ivana Medo Bogdanović zahvalila je sponzorima, istaknula da je prodaja karata putem interneta ove godine bila deset posto veća nego lani, da je o Igrama objavljeno 2000 članaka u nas i u svijetu, te da je budžet Igara 12 milijuna kuna, kao da će i festival i ove godina kao i prijašnjih biti financijski uspješan.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije