Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Splitsko ljeto

Cirkus Primitif Balet u režiji Staše Zurovca na baletnim večerima

Cirkus Primitif Balet bilboard
Foto: HNK split
05.08.2014.
u 16:22

Po treći se put Zurovac vraća ovom naslovu, kojega je u proljeće 2003. s Baletom zagrebačkog HNK postavio kao svoje prvo cjelovečernje koreografsko ostvarenje. Glazbeno nadahnuće pronašao je u glazbi njemu omiljenog francuskog skladatelja i glazbenog sveznadara Zelwera

Plesna predstava Cirkus Primitif Balet koreografa i redatelja Staše Zurovca izvodi se sutra, 6. kolovoza u sklopu Baletnih večeri na Sustipanu na 60. Splitskom ljetu. Balet na glazbu Jean-Marc Zelwera izvodi ansambl od šest plesačica i isto toliko plesača Baleta Hrvatskog narodnog kazališta Split. 

"Cirkus primitif balet" suvremena je baletna predstava koja svoju osnovnu tematiku nosi u tri elementa sadržana u samom nazivu. Prije svega glazba koja je korištena u predstavi izvorno je pisana za cirkus, te u sebi nosi nešto arhetipsko, što me je i potaklo da predstavu smjestim u ambijent nekog imaginarnog primitivnog, iskonskog životnog kruga koji kroz razbarušeni kovitlac plesno-baletnog veselja, na duhovit način pokušava publici predočiti priču u kojoj ne postoji niti ono što je bilo, niti ono što će biti, već samo ono što nas čini onakvima kakvi jesmo u urnebesnoj radosti zajedničkog postojanja“, rekao je Staša Zurovac. 

Po treći se put Zurovac vraća ovom naslovu, kojega je u proljeće 2003. s Baletom zagrebačkog HNK postavio kao svoje prvo cjelovečernje koreografsko ostvarenje. Glazbeno nadahnuće pronašao je u glazbi njemu omiljenog francuskog skladatelja i glazbenog sveznadara Zelwera

"U potrazi za naslovom koji bi bio zanimljiv i istovremeno tražeći glazbu, došao sam do podatka da je meni omiljeni skladatelj Jean Marc Zelwer izdao CD pod nazivom Zirkus primitif opera, pa sam tako došao na ideju zamoliti ga da za mene napiše i Cirkus primitif balet, djelo koje bi se zasnivalo na cirkuskoj glazbi. Tražeći na Internetu kontakt adresu vidio sam da je izdao novi CD pod nazivom La Tribu iOta, u podnaslovu musique de cirque,  to je bilo to. Tako je sve započelo“ . 

Izvođači su Korana Bilan, Nikol Marčić, Bojana Lipovšćak, Matea Milas, Eva Karpilovska, Simona Caputo, Tina Hatlak,Razvan Cacoveanu, Remus Dimache, Romulus Dimache, Ašatbek Yusupuhanov, Mihai Mezei.

>> Burleskni mjuzikl s plesom i pucanjem

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije