Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gostovanje

Balet Romeo i Julija na Dubrovačkim ljetnim igrama

'18.07.2013., Poljana Rudjera Boskovica, Dubrovnik - Balet Romeo i Julia u izvedbi Slovenskog narodnog gledalisca iz Maribora. Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL'
'Grgo Jelavic/PIXSELL'
19.07.2013.
u 18:06

Predstavu je zamislila i očito s mnogo srca napravila Valentina Turcu, rođena Zagrepčanka, Béjartova učenica i već godinama vodeća baletna umjetnica u Sloveniji

Najveće čudo prvog tjedna Igara, koje će i do kraja ljeta biti teško nadmašiti, stiglo je u četvrtak i petak na Boškovićevu poljanu iz Slovenije. Jednostavna scenografija predstave Romeo i Julija, s kojom je gostovao balet mariborskog SNG-a, tako se savršeno stopila s pročeljem jezuitske crkve kao da ju je Marko Japelj radio baš za Dubrovnik.

Na toj čudesnoj pozornici, uz snimku genijalne glazbe Sergeja Prokofjeva, odigrala se predstava s koje su mnogi otišli sa željom da se što prije izgube, sakriju i isplaču. A zato se ovaj balet i pleše: da plačemo nad nesrećom veronske zaljubljene djece i nad svijetom u kojem će uvijek prevladavati uskogrudnost, mržnja i grubost.

Takvu je predstavu zamislila i očito s mnogo srca napravila Valentina Turcu, rođena Zagrepčanka, Béjartova učenica i već godinama vodeća baletna umjetnica u Sloveniji. Svoje duboko razumijevanje drame i zanos ona je znala pretočiti u majstorsku koreografiju punu solističkih i skupnih bravura koje, do najmanjeg i posljednjeg pokreta, isključivo služe poniranju u priču i njene likove. Mariborski ansambl tu zamisao savršeno ostvaruje i tijelima i srcem, a pripomažu i sjajni kostimi Lea Kulaša te svjetlo Pascala Mérata. Rezultat je katarzična predstava u jednom komadu koja proleti bez najmanjeg zastoja s emotivnim nabojem koji raste do tragičnog završetka. Rijeko se viđa takav zanos čitavog ansambla, toliko fantastičnih solista i toliko divan i potresno uvjerljiv naslovni par kakav su bili Catarine de Meneses i Anton Bogov. Nezaboravno!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije