Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DEFICIT UČENIKA Nemirno ljeto na četiri rijeke

Karlovačke škole u panici: gužva u Gimnaziji, ostali ukidaju razrede?

01.07.2009.
u 16:17

Samo trideset i osam učenika prijavilo se u dva dana ljetnog upisnog roka u Prirodoslovnu školu Karlovac. Podbacili su veterinari, cvjećari, ali i dosad atraktivni grafičari. Tako će ta karlovačka škola svih svojih pet programa budućim srednjoškolcima ponuditi i u drugom roku, 6. srpnja.

Ispod očekivanja
Budući da za 1540 mjesta konkuriraju 1193 srednjoškolca, ravnatelji su računali na prazne klupe, ali ne i ovako slab odaziv. Sada većina uglavnom računa na višak učenika iz Gimnazije i Ekonomsko-turističke škole, koje su jedine popunile sve svoje kapacitete.

U Gimnaziji će, štoviše, ili biti prisiljeni povisiti bodovni prag, ili će dobiti odobrenje za upis još jednog razreda, jer za 153 mjesta prijavilo se čak 179 učenika s dovoljnim bodovima. Velik interes bio je i u Ekonomsko-turističkoj školi, gdje je za 72 mejsta konkuriralo čak stotinjak mladih.

Dvostruko više prijava bilo je i za hotelijersko-turističke tehničare i poslovne tajnike. U toj su karlovačkoj srednjoj školi zbog manjka učenika bodovni prag snizili na 40, ali da su znali da će već prvog dana za njih upisi biti gotovi, ne bi tako snižavali kriterije. Mladima su zanimljivi i programi za medicinske sestre, odnosno tehničare, fizioterapeute, frizere, građevinske tehničare, elektrotehničare, tehničare za računalstvo, ali ne mogu se svi tu upisati.

– Jučer nam je došlo još 5,6 učenika, ali u odnosu na lani puno je lošije. Čekamo neupisane iz Gimnazije i Ekonomsko-turističke škole – ističe ravnatelj Prirodoslovne škole Karlovac Damir Jakšić. U Šumarskoj i drvodjeljskoj školi javila su se samo dva učenika za jedinstveno zanimanje meteorološki tehničar. Zbog slabog odaziva lani programa nije bilo. Interes za tapetare pokazala su tri kandidata, a za stolare osam.

Propadaju obrti
Po očekivanjima, dosta dobro su popunjena jedino dva razreda šumarskih tehničara. Unatoč preporukama da i roditelji i djeca dobro razmisle o ponuđenim zanimanjima, te usklade potrebe i mogućnosti, za većinu deficitarnih zanimanja, koji uz stipendiju omogućavaju i siguran posao, kao i besplatni liječnički pregled na Medicini rada, interesa ni ove godine nije bilo. Nitko neće u tesare, staklare, tokare. Za soboslikare, autolakirere, zidare prijavila su se u prosjeku dva do tri buduća srednjoškolca.

Želite prijaviti greške?