Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVE VEĆ UGOVORENO Zakašnjela reakcija države o odlasku na maturalac u Hrvatskoj

Karlovačke škole poručile Vladi RH: ‘Kasno palite!’

27.02.2009.
u 17:49

KARLOVAC – Karlovačke srednje škole još su lani, točnije tijekom prvog polugodišta, ugovorile aranžmane za maturalna putovanja. Počele su i otplate prvih rata. Srednjoškolci su se uglavnom odlučili za Prag i Španjolsku.

Strah od šteta
Tako je Hrvatska vlada zakasnila sa svojim pozivom da učenici ublaže krizu i odluče se za maturalac u Hrvatskoj. Osim zakašnjele reakcije, pitanje je i koji bi to hrvatski hoteli, točnije mjesta, mogli primiti toliki broj učenika. Isto tako agencije u svojim aranžmanima uglavnom imaju ponudu upravo inozemnih odredišta.

– Da se prije reagiralo, možda bi se još i nešto moglo napraviti. Ovako, ugovori su potpisani i ne znam što bi se tu još dalo učiniti. Uostalom, učenici ne žele nigdje drugdje nego u Prag. Mi smo prije nekoliko godina pokušali organizirati putovanje u Hrvatsku. Željeli smo da naši ekološki tehničari detaljnije upoznaju nacionalne parkove i slično.

Međutim, taj je aranžman bio toliko skup da smo odustali – napominje ravnatelj Prirodoslovne škole Karlovac Damir Jakšić. Činjenica je također da hrvatski hoteli ne primaju baš rado velike grupe učenika, jer se boje eventualnih šteta i divljanja. Stoga bi trebalo odraditi i dogovoriti niz pripremnih radnji prije nego što se škole pozovu da maturalce ‘odrađuju’ u Hrvatskoj.

– Naša dva razreda izabrala su Španjolsku, tri Prag, a jedan ide u Grčku. Izbor mjesta prepuštamo roditeljima i učenicima. Čak ni razrednici ne predlažu odredište. Stoga znamo imati i situaciju da šest razreda ide na četiri različite adrese – ističe ravnatelj Gimnazije Karlovac Damir Mandić. Pita se je li moguće uopće takva putovanja organizirati u Hrvatskoj i dodaje da učenici u prvom, drugom i četvrtom razredu idu na jednodnevne izlete diljem Hrvatske, od Solina do Vukovara. A učenici imaju razlog(e) zašto već godinama za maturalac biraju odredišta u inozemstvu.

– Hrvatsku mogu vidjeti u svako doba godine, otići nekamo s roditeljima i slično. Za odlazak u Češku ili Španjolsku, s prijateljima i vršnjacima iz škole, u jeftinijem aranžmanu, samo je jedna prilika.

Jedan je maturalac
– A to je maturalac. Ukoliko će netko kasnije imati priliku otići, to će biti s obitelji. Uostalom, u osmom razredu idemo na Korčulu ili u Dubrovnik – kaže karlovačka srednjoškolka Petra.

Želite prijaviti greške?