Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZVONO ZA UZBUNU Nasilja sve više, a nedostaju stručnjaci

Karlovac: Niti jedna škola u gradu nema pun stručni kadar

12.02.2009.
u 17:02

KARLOVAC – Svega dvadeset stručnih suradnika angažirano je u jedanaest gradskih osnovnih škola. Veliki problem nedostatka potrebnih stručnjaka u odgojnim i obrazovnim ustanovama još je jednom aktualiziran nakon slučaja nasilnog djeteta u OŠ Dubovac, koji se godinama pokušava riješiti.

Pola radnog vremena
Tako, primjerice, u toj najvećoj karlovačkoj osnovnoj školi, koju pohađa 800 učenika, rade pedagog, socijalni radnik, ali samo na pola radnog vremena, dok defektolog dolazi dva puta tjedno. Većina karlovačkih osnovnih škola spomenute stručne suradnike ima na pola radnog vremena. Stalni su jedino pedagozi.

– Za njihovo zapošljavanje isključivo je mjerodavno Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa. Normalno da bismo željeli da u školama ima više takvih stručnjaka. I vremena su takva da zahtijevaju njihov veći broj. Međutim, ono što Grad može je da uvođenjem različitih programa dodatno educiramo i učitelje i stručne suradnike u školama. Tako je i Agencija za odgoj i obrazovanje pohvalila naš preventivni program kao jedan od najboljih – istaknula je pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu i kulturu Hrvojka Božić.

Dodaje da je i produljeni boravak, pokrenut u svim gradskim školama, puno više od pisanja zadaća i rješavanja školskih obveza. Treba također spomenuti i rad s darovitima, koji se eksperimentalno počeo provoditi 2006. Organiziran je kroz redovite tribine, različita predavanja i radionice, kroz stručne edukacije učitelja, rad s roditeljima i djecom. Unatoč tako kvalitetnim programima i naporima svih mjerodavnih, činjenica je da školama i te kako nedostaju stručne osobe. To potvrđuju i brojke, točnije sve više nasilja među djecom i mladima.

Nasilje u porastu
Tako je lani u deset mjeseci u karlovačkim školama zabilježeno devet slučajeva nasilja, od kojih je čak osam završilo tjelesnim ozljedama. U porastu je i maloljetničko nasilje. Činjenica je da škole, na kojima je velika odgovornost, ne mogu riješiti sve probleme. Potrebna je suradnja roditelja i svih mjerodavnih institucija. No, uz potreban broj stručnjaka u školama pojedine situacije sigurno bi se riješile puno prije.


Zaustaviti svaki slučaj nasilja

Uništavanje tuđih stvari, nazivanje nekog pogrdnim i uvredljivim imenima, pričanje i pisanje ružnih i lažnih stvari o nekome, nastojanje da se netko osjeća neugodno, prestrašeno i nesretno, ruganje nečijem izgledu, slanje nedoličnih SMS-ova, što je sve učestalije, samo su neke od situacija kroz koje se manifestira nasilničko ponašanje kod djece. Temelj rada svake škole je da se uvijek dosljedno reagira na nasilje, odnosno zaustavi takvo neprimjereno ponašanje.

Želite prijaviti greške?