Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Karlovac i Erzsebetvaros se pobratimili

16.12.2008.
u 18:05

Kako se 2008. bliži kraju, dolazi i vrijeme da se svedu računi. Karlovac je protekle godine dobio lijepa priznanja, ali ima i vidljivih razloga za nezadovoljstvo.

Kako je godinu vidio prvi čovjek grada, gradonačelnik Damir Jelić?
- Mislim kako u konačnici 2008. možemo biti zadovoljni. Ostvareno je dosta najavljenih projekata, u nekim drugima napravljen je bitan napredak, a posebno sam kao gradonačelnik ponosan na nagrade koje smo dobili. Prije svega, mislim pritom na to da smo jedan od pet najboljih gradova u Hrvatskoj po odnosa s civilnim udrugama, osvojili smo drugo mjesto u akciji Zeleni cvijet, što je pohvala uređenosti grada, a vjerujem kako smo u hrvatskom vrhu i po brizi o žrtvama obiteljskog nasilja.

Postoji li nešto čime niste zadovoljni, ili ste očekivali da će biti ostvareno tijekom godine, no nije?
- Rekao bih da sam nezadovoljan brzinom nekih projekata, odnosno da smo svi ostali iznenađeni količinom vremena koja je potrebna za, uvjetno rečeno, običnu papirologiju. No, mislim da u tom području također ima pomaka i uvjeren sam da će biti još vidljiviji.

Što vas boli kada kao običan građanin šetate gradom?
- Prije svega, hotel Korana. Vjerujem da svakog Karlovčanina doslovce boli srce svaki put kada prođe tim prekrasnim dijelom našeg grada koji nagrđuje ta ruševina. Sretan sam što smo riješili pitanje Žitne kuće, ali gorući problemi ostaju hotel Korana i zgrada pravoslavne parohije u Radićevoj ulici. No, hotel je u privatnom vlasništvu, a parohija je vlasništvo Srpske pravoslavne crkve i možemo se orijentirati tek na lobiranje.

Kraj godine obilježio je i slučaj River Pub. Stekao se dojam da je HDZ pomalo nevješto reagirao u startu, ali i da je kasnije imao različit odnos prema Željku Goršiću i Danijelu Trupkoviću, iako je policija protiv obojice podnijela iste kaznene prijave?
- Mi smo postupili u skladu s vlastitim saznanjima i vlastitim informacijama, odnosno prema načelu da se neke stvari ne smiju tolerirati. Ako policijska istraga pokaže kako su i neke druge optužbe istinite, u skladu s tim ćemo i postupiti, ali ne želim ništa prejudicirati dok mjerodavne institucije ne obave svoj posao. Ipak, dodao bih i kako je ljudski griješiti, ali vrlo je važno hoće li netko, i koliko, iz tih grešaka naučiti.

Za nekoliko mjeseci očekuju nas lokalni izbori, ali i prvi neposredni izbori za gradonačelnika. Kakve rezultate očekujete?
- Očekujem da će građani prepoznati naš, vjerujem, kvalitetan rad u prošlom razdoblju. Pohvale dobivamo ne samo od ljudi vezanih uz HDZ, nego i od drugih građana, a moram priznati da me takve pohvale još više vesele, jer grad Karlovac bi nam svima trebao biti na prvom mjestu, bez obzira na stranačku pripadnost.

Novi način izbora gradonačelnika donosi i mogućnost podjele vlasti, odnosno da na stranačkim izborima pobijedi jedna opcija, a gradonačelnik bude iz druge. Što u tom slučaju?
- Iskreno, iako se možda u javnosti ponekad tako ne čini, i ponekad su neizbježne određene trzavice, vjerujem da su sa svih strana prevladane neke prijašnje netrepeljivosti i kako su sve karlovačke političke stranke dovoljno zrele da se odgovorno ponašaju u mogućoj takvoj situaciji. Možda bih u početku bilo malih problema, ali siguran sam kako bi brzo počeo zajednički rad na boljitku grada.

U politici ste se našli pomalo naglo i, prema mišljenju mnogih, iznenađujuće. Vidite li se u njoj do mirovine, ili postoje planovi za povratak na profesorsko mjesto ili možda nešto treće?
- Vodim se onom ‘živi svaki dan kao da ti je posljednji’ i ne razmišljam previše o budućnosti. Mogu samo reći kako je bitno da posao radimo odgovorno i maksimalno kvalitetno. Svaki posao je jednako važan i ne smatram da sam kao gradonačelnik Karlovca važniji nego što sam bio kao učitelj u Krnjaku.

Za kraj, kako provodite slobodno vrijeme, imate li ga uopće?
Jako malo i zato ga provodim uglavnom s obitelji. Što se tiče izlazaka, kada mogu odem na rukometnu utakmicu.


Ključne riječi

Želite prijaviti greške?