Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica

Karlovac: Gradnja mosta i sanacija klizišta

03. veljače 2009. u 17:59 3 prikaza

KARLOVAC – Izgradnja mosta preko rijeke Mrežnice u Belavićima, kao i sanacija klizišta u Novigradu, dva su najznačajnija kapitalna projekta u godišnjem planu Županijskih uprava za ceste. To je najavljeno na današnjoj sjednici Županijskog poglavarstva, na kojoj se, uz ostalo, raspravljalo i o prijedlogu financijskog plana ŽUC-a s planom održavanja u 2009.

Poništen natječaj
Kako je objasnio ravnatelj Ivan Vučić, ukupna investicija izgradnje mosta vrijedna je oko 20 milijuna kuna. Za 12 milijuna kuna zadužit će se kod banke, i to na rok od deset godina, uz dvije godine počeka. To je pedeset posto potrebnog novca, jer su dva milijuna iz kreditnog iznosa namijenjena sanaciji spomenutog klizišta, gdje se očekuje financiranje Karlovačke županije i Općine Netretić, a računa se i na interventna sredstva. Izgradnju mosta u Belavićima sa po 25 posto pomoći će također Karlovačka županija i Grad Duga Resa tijekom 2010. i 2011. godine.

– Natječaj za klizište u Novigradu proveden je još 2008. godine, ali je poništen, jer je ponuda bila znatno veća od osiguranog novca. Na toj dionici imamo neriješene imovinsko-pravne odnose i investicija stoji puno više od spomenuta dva milijuna kuna kreditnih sredstava – istaknuo je ravnatelj ŽUC-a Ivan Vučić.

Uz ta dva vrlo važna kapitalna projekta, u ovoj godini značajna sredstva uložit će se i u modernizaciju i pojačano održavanje cesta. Za tu je namjenu planirano više od 26 milijuna kuna. Tako će se u 2009. godini modernizirati oko šest kilometara lokalnih i županijskih cesta, a kroz radove njihova izvanrednog održavanja uredit će se oko 32 kilometra.

– U nekim jedinicama lokalne samouprave dogovoreno je sufinanciranje u izradi prometnica kroz dobavu i dovoz kamenog materijala i njegovu ugradnju, kao i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa te sufinanciranje putem Fonda za regionalni razvoj i drugih ministarstava. Interventna sredstva, koja dodjeljuje Ministarstvo prometa, planiramo utrošiti za nepredviđene radove ili sanaciju klizišta. Milijun kuna prenijeli smo iz prethodne godine, dok još milijun i pol kuna očekujemo u 2009. – napomenuo je ravnatelj ŽUC-a Ivan Vučić.

Najavio je i izgradnju upravne zgrade na Baniji, s obzirom na to da trenutačno zajedno s Hrvatskim i Cestama Karlovac djeluju u neprimjerenim uvjetima.

Ivan Vučić tom je prilikom također izrazio zadovoljstvo i izgradnjom autobusnih stajališta u suradnji s jedinicama lokalne samouprave.

Žele 33 ugibališta
Tako ih je tijekom lanjske godine uređeno jedanaest. Međutim, kako je napomenuo, neki imaju nerealne želje. Tako je jedna škola podnijela zahtjev za uređenje čak 33 takva ugibališta.

Dr. Gordan Lauc
VAŽNO OTKRIĆE
Lauc: Napokon je jasno zašto se virus brzo širio
NP Plitvička jezera
Što vidjeti?
Što sve trebate znati posjećujete li Nacionalni park Plitvička jezera: Gdje vas čekaju fine ličke delicije, a doznajte i što je novo u obilasku Nacionalnog parka