Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivanka Toma
Autor
Ivanka Toma

Kalmeta – ministar koji zna da ne zna

kalmeta
Mišo Lišanin
26.11.2009. u 17:45

Prije dvije godine Kalmeta nije imao pojma da je njegov vozač s kojim je blizak još s početka devedesetih s plaćom od 4.500 kuna izgradio u Zadru vilu vrijednu milijun eura.

Ministar mora, prometa i infrastrukture, Božidar Kalmeta pojma nema što se zbiva u njegovu resoru. Nije prošlo ni tjedan dana kako je smjenio čelne ljude HAC-a, a ovi već imaju lisičine na rukama.

No, Kalmeta tvrdi da blage veze nema o tome da bi oni bili upleteni u kakav lopovluk. Širili su, tvrdi, lošu klimu oko sebe i zato ih je morao maknuti. Kakvi tuneli, namještanje natječaja i pogodovanje braći Žužul kojoj se iz HAC-ove blagajne uplatilo barem 21 milijun kuna više nego što je trebalo platiti bojanje tunela?

To su, poručuje Kalmeta, stvari koje se njega ne tiču, a ako se netko treba baviti s tim prljavštinama, onda su to kolega mu Tomislav Karamarko, odnosno njegovi policajci, te tužitelji Mladena Bajića. Premijerka Jadranka Kosor također ne želi znati previše jer poručuje kako vjeruje Kalmeti.

– Ne može biti odgovoran ako za nešto nije znao – rekla je Kosor poručujući time da je unatoč brojnim aferama Kalmeta jedan od ministara čija je fotelja neupitna.

Koja je, međutim, razlika između Kalmete i Damira Polančeca. Kako je Polančec kao ministar gospodarstva i bivši “Podravkaš” morao znati za aferu Spice kojom se grupa managera nastojala Podravkinim novcem domoći vlasničkog udjela, pa je zbog toga pod istragom i morao je odstupiti iz Vlade, a istovremeno Kalmeta ne mora znati ni što mu radi desna ruka?!

Prije dvije godine Kalmeta, tako, nije imao pojma da je njegov vozač s kojim je blizak još s početka devedesetih s plaćom od 4.500 kuna izgradio u Zadru vilu vrijednu milijun eura, a da je tu vilu projektirala firma njegova najbližeg suradnika Zdravka Livakovića.

Kako nije to uočio, tako nije imao ni blage veze da mu taj isti vozač pod nosom ucjenjuje ljude i namješta im poslove, i to baš iz Kalmetina resora. Premda je na čelu Nadzornog odbora HAC-a bio Kalmeti vrlo blizak Livaković, ni jedan ni drugi nisu uočili da novac iz HAC-a naprosto curi, i to u potocima.

Čak ni kada su se sve novine i svi portali u ovoj zemlji raspisali o tome i poobjavljivali faksimile nelegalnih ugovora, resorni ministar i dalje tvrdi kako ništa ne zna. Ministar Kalmeta vjerojatno ni do danas nije shvatio kako to da je brza cesta D502 od Gaženice do čvora Zadar 2 s prvobitno planiranih 150 milijuna kuna skočila na 450 milijuna. Vjerojatno je čuo da ta cesta ima nadimak Kalmetina, ali ne razumije zašto.

No, nisu samo ceste u njegovome resoru, već su tu i nesretne željeznice koje također potresa čitav niz afera. Ali ni o tome ministar Kalmeta u čijemu je to resoru ništa ne zna, niti smatra da treba znati. Kao papagaj ponavlja kako nema zapovjedne odgovornosti, da on mirno spava i nije mu ni na kraj pameti podnositi ostavku.

Ako je normalno da u Hrvatskim željeznicama na koje je utrošeno više od 10 milijardi proračunskih kuna bujaju afere i da nitko ne odgovara, zašto bi onda trebali odgovarati Polančec i Berislav Rončević? Svi su u istoj stranci, u istoj Vladi, i za očekivati bi bilo da imaju istu političku odgovornost.

Ključne riječi

Komentara 9

MI
mi
08:47 27.11.2009.

Na HŽ-u, ako su baš morali maknuti kompromitiranog direktora, obveze navedene u menađerskom ugovoru su mu ispunjavali(otpremnina........) ili još bolje, prebačeni su u neki drugi dio HŽ-Holdinga i eno ih i još danas \"rade\". Sindikat niš koristi (čast iznimkama).

OB
-obrisani-
12:39 27.11.2009.

To je stvarno interesatno. On točno zna što je to što on ne zna! Njegova sposobnost spoznaje se gubi točno na pragu gdje počinje ono što on zna da ne zna. Zato on spava mirno. Jer zna da ne zna ne zna pa ga ne brine gdje će navečer ponovno leči. Doma ili.... Zato njega ne peče savjest. Jer zna da ne zna pa mu je tako mirna da je niti ne osjeće. Kao da je nema..........

DO
doktorica
08:44 27.11.2009.

Nije g.Kalmeti lako jer šefica može preko noći promjeniti retoriku i lijepo jednog po jednog maknuti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?